International conference in Vancouver.

Representatives from the USA and Asian countries are in Vancouver for an international conference on the economy. Vancouver resident Murdo MacIver says that not only did it cost the city a great deal to host this meeting, with 3,000 extra policemen needed, but that it was a nuisance to locals because of road closures and the like.

Transcription

Coinneach MacÌomhair (CM): Tha ceannardan Ameireagaidh agus na dùthchannan Àisianach air a bhith a' coinneachadh thairis air na dhà no thrì làithean mu dheireadh ann am Vancouver. Iad a' dèanamh sin agus margaidean an airgid anns na dùthchannan sin gu math troimh-a-chèile às dèidh do dh'fhear dhe na bancaichean as motha ann an Iapan na dorsan a dhùnadh air sgàth fiachan mòra. Tha na nithean sin cudromach, ach do mhuinntir Vancouver, 's e crois a th' ann a leithid a dhaoine mòra a bhith an làthair aig an aon àm. Rudeigin mar a bha Dùn Èideann aig àm coinneamh a' Cho-fhlaitheis. Tha iad a' faighinn sràidean dùinte agus dàil ann a bhith a' siubhal tro mheadhan a' bhaile. 'S ann aig Oilthigh British Columbia a tha na ceannardan a' coinneachadh. Chan eil Murchadh MacÌomhair ach dà mhìle bhon a sin. Tha e air an loidhne agam an-dràsta. Uill, a Mhurchaidh, dè... dè tha seo air a dhèanamh air meadhan Vancouver, na tha seo de dhaoine mòra cruinn còmhla aig an aon àm?

Murchadh MacÌomhair (MM): Uill, canaidh mi riut aon rud. Tha e a' cosg, 's e sin a chuala mi an-diugh, gun robh e a' cosg dà fhichead agus a naoi de mhilleanan dollars airson an conference a tha seo a chur air. Chan eil fhios a'm cò tha a' dol na phàigheadh. Tha mi a' creidsinn gum bi sinn gu lèir na phàigheadh uaireigin. Ach 's e sin a chuala mi an-diugh. Agus 's e rud eile a rinn iad, tha na sràidean air a bhith air an dùnadh faisg air a h-uile latha bho thàinig iad. Tha iad air a bhith ann a sheo airson seachd latha. Dh'fhalbh iad a-nochd, agus tha mi toilichte gun do dh'fhalbh.

CM: Uill, 's e a-nochd a th' ann dhutsa, gu dearbha, oir tha e an-dràsta faisg air còig mionaidean fichead gu uair sa mhadainn agad. Tha fhios agam air a sin, agus mo thaing dhut airson fuireach an-àirde gu dearbha, a Mhurchaidh. Ach, uill, tha cosgais mhòr dhen t-seòrsa sa do bhaile Vancouver, ach tha e follaiseach, bidh Vancouver an dòchas rudeigin fhaighinn às, nach bi?

MM: Ò, tha mi... bha iad... bha iad ag ràdh gun deach timcheall air fichead agus a trì de mhilleanan a chur a-steach ann am Vancouver airson gun robh an conference ann, ceart gu leòr, ach tha sin còrr agus... barrachd air an dàrna leth sin air a chur a-mach airson a chumail. Ach tha mi a' creidsinn, ma gheibh... ma thèid cùisean nas fheàrr dhan Asian Pacific Trade Convention that they had, [???] cinnteach gu bheil... gum bi Vancouver a' faighinn pàirt dhen a sin, ceart gu leòr.

CM: 'S e rud mu dheidhinn seo, ge-tà, tha e a' cur àite mar Vancouver, tha e ga chur air a' mhap, ma dh'fhaodas sinn a chur mar sin, oir thèid na deilbh de Vancouver, thèid iad air feadh an t-saoghail, nach tèid?

MM: Ò, thèid gu dearbha. Ach chan eil sin a' dol a chuideachadh Vancouver glè mhath man a... man a tha a' tachairt ann an South-east Asia an-diugh.

CM: Uill, 's dòcha nach eil an-diugh.

MM: Tha na... tha a h-uile stock market a' dol sìos. 'S e sin a bha iad ag ràdh, gun robh aon rud a dh'fhàg iad gun cantainn cus mu dheidhinn, an dà rud mu dheireadh, bha iad ag ràdh, agus 's e South-east Asia economic agus global warming. Tha sin dà rud aca air fhàgail fosgailte, airson gum bi iad ag obair air fad an tìde. Ach man a tha fios agad fhèin, cò mheud dùthaich ann an South-east Asia a tha air a dhol fodha. Tha an International Monetary Fund, bailout aig Thailand, Indonesia, South Korea, 's na Philippines. Agus tha a-nise, tha Japan, tha - dè man a chanadh tu e? - tha...

CM: Tha iad ann an duilgheadas.

MM: Tha duilgheadas acasan, agus 's iad an second biggest economy in the world.

CM: Tha mi a' tuigse, a-rèiste, a Mhurchaidh, gu bheil thusa a' faireachdainn mar a tha tòrr de mhuinntir Vancouver. Tha e glè mhath dhaibh a bhith a' tighinn, ach chan eil sibhse a' dol a dh'fhaighinn tòrr buannachd às.

MM: 'S e sin man a tha mise a' faireachdainn mu dheidhinn co-dhiù.

CM: Nise, far an robh iad a' coinneachadh ann an seo, aig Oilthigh British Columbia, agus na deilbh a bha sinn a' faicinn dhen an taigh-tasgaidh ann an sin, mar a chanas iad, ris an anthropological museum, 's e àite air leth annasach a tha sin, nach e?

MM: Uill, 's e. 'S e àite brèagha a th' ann am Vancouver co-dhiù, agus 's e àite brèagha dha-rìribh a th' ann, a th' anns a... am pàirt anns a bheil an oil-... an university. Agus chaidh iad... chaidh iad gu lèir a-mach an sin anns a' mhadainn an-diugh, ach abair thusa gun robh protests gu leòr aig na students.

CM: An robh?

MM: Ò, bha, bha. Bha iad ag ràdh gur e... gur e murtairean a bh' ann an Suharto agus ann an... ann an Jiang Zemin, 's bha iad a' feuchainn... feumas e bhith gun robh timcheall air trì mìle poileasman anns a' bhaile sa, airson an t-seachdain a chaidh seachad.

CM: Uill, tuigidh duine carson... carson a bhitheadh sin, airson man a tha Vancouver ann an sin an-dràsta, tha iad ann às a h-uile dùthaich a tha sin, à Iapan, à Sìona, mar a thuirt thu fhèin, Indonesia 's a h-uile dùthaich a tha sin, agus tha iad saor airson sin a dhèanamh ann am Vancouver, rud 's dòcha nach eil iad anns na dùthchannan aca fhèin.

MM: Tha sin ceart. Uill, bha ochd duine deug aca ann gu lèir, agus bha an duine bu bheairteach air an t-saoghal ann, Sultan of Brunei, agus bha iad às na Stàitean Aonaichte 's à Sìona 's à New Zealand, Mexico, Philippines, Malaisia, Japan, Honk Kong, Indonesia, South Korea, Chile, Australia, Thailand, agus chan eil fhios a'm dè na dithis eile a dh'fhàg mi a-mach.

CM: Uill, a Mhurchaidh, mòran taing dhut gu dearbh airson beagan de dhealbh a thoirt dhuinn dhen a' bhuaidh a th' air a bhith aige air baile Vancouver fhèin. 'S e sin, dìreach gu bheil e air a bhith... daoine caran sgìth dhen a h-uile càil a th' ann 's iad a' dùnadh nan sràidean, agus iad a' gabhail a' chothruim a bhith ag èigheach riutha 's rudan mar sin, agus... tha mi a' smaoineachadh gu bheil an cù bochd agad a' dol às a chiall 's tu a' bruidhinn cho anmoch a dh'oidhche.

MM: Tha e... tha e a' faicinn cuideigin a-muigh... a-muigh air an uinneag. Ach 's e sin an rud as urrainn dhòmhsa chantainn riut mu dheidhinn. Tha mi a' creidsinn gun tig feum às uaireigin, ach chan eil iad... chan eil iad glè thoilichte man a tha cùisean a' dol ann a... ann an Àisia, man a chanas iad anns a' Ghàidhlig, an-dràsta mu dheidhinn an economic conference co-dhiù.

CM: Uill, a Mhurchaidh, tapadh leatsa gu dearbha.

MM: 'S e do bheatha, gu dearbha, a Choinnich.