Raghnall agus an tarbh.

Ronald and the bull.

Landowner sent for Raghnall mac Ailein Òig and - knowing Raghnall was strong - put a bull in his path. Raghnall brought down the bull and composed a pipe tune to it, with the words, 'S e 'n tarbh breac dearg, 's e 'n tarbh a mharbh mi' [It's the red speckled bull, the bull that I killed].

MacDonald, Ronald [Raghnall mac Ailein Òig]

Parish - Glenelg

Village/Place - Morar

Transcription

Raghnall MacIllEathain (RM): Bha... bha naidheachd eile mu dheidhinn Raghnall mac Ailein Òig. Chuir uachdaran air choreigin cuireadh air a dhol a choimhead air, agus chuir e tarbh air an rathad aige. Bha fhios aige gun robh e làidir. Agus 's e a bh' ann, thachair an tarbh air, 's chaidh iad an caraibh a chèile, 's rug e air adhairc air an tarbh 's chuir e à cnàimh na h-amhaich e. Agus rinn e port mòr air a sin, agus canntaireachd: "'S e 'n tarbh breac dearg, 's e 'n tarbh a mharbh mi."