The music and literature of the Victorian era.

The music and literature popular during the reign of Queen Victoria are discussed by Bill Innes. People listened to the songs of Gilbert and Sullivan and other composers, and would also play music for themselves. The works of such writers as Scott, Dickens, Lewis Carroll, George Eliot, Hardy and many others were popular.

Transcription

Coinneach MacÌomhair (CM): Nuair a smaoinicheas mi fhìn air àm Bhictòria agus ceòl, smaoinichidh mi air tallaichean ciùil, na music halls, agus Gilbert and Sullivan. Nuair a smaoinicheas mi air sgrìobhadh, smaoinichidh mi 's dòcha air Sherlock Holmes agus a leithid. Chan eil sin stèidhte air eòlas sam bith, ach an seòrsa freagairt luath a bhiodh agam nan deigheadh ceist a chur orm mu cheòl agus litreachas àm Bhictòria. Am bithinn ceart no ceàrr?

Bho na Gondoliers an siud aig Gilbert and Sullivan. Dè seòrsa àm a bh' anns an leth mu dheireadh dhen an naoidheamh linn deug airson ceòl, airson litreachas? Tha Bill Innes ann an Glaschu gus innse dhomh. Uill, dè cho cumanta 's a bha an seòrsa ceòl a bha siud? An e siud an seòrsa ceòl a bha cumanta aig àm Bhictòria?

Bill Innes (BI): Ò, 's e gu dearbh. Bha meas mòr aig daoine anns an fharsaingeachd air a' cheòl aig Gilbert and Sullivan. Feumaidh sinn cuimhneachadh gur ann a' magadh a bha Gilbert, nuair a sgrìobh e na faclan a tha sin, agus anns na Gondoliers tha e a' magadh air a' ghluasad gu poblachd, a bha ri fhaicinn air feadh an t-saoghail, agus aon loidhne às Gondoliers, when everyone is somebody then no one's anybody. Ach bha fios againn gun robh meas aig Bhictòria air a' cheòl aig Sullivan gu h-àraid, ach mun tig sinn dhan a sin, a Choinnich, cha chreid mi gun tug sinn a-mach fhathast cho cudromach 's a bha ìmpireachd Bhreatainn anns an t-saoghal anns an fharsaingeachd aig an àm a bha sin. Bha an ìmpireachd aig deireadh na linn, 's e an ìmpireachd bu mhotha a chunnaic sinn ann an eachdraidh riamh, agus air sàillibh sin, bha litreachas Bhreatainn a' dol air feadh an t-saoghail, agus gu ìre bha ceòl Bhreatainn a' dol air feadh an t-saoghail. Ach chan urrainn dhuinn a ràdh gun robh na sgrìobhadairean ann an ceòl a bh' againne cho ainmeil 's a bha feadhainn anns an Roinn Eòrpa, mar eisimpleir. Ach bha an ceòl, bha sannt mòr aig muinntir Bhreatainn air ceòl na Roinn Eòrpa.

CM: Uill, tha thu ceart gu leòr sin a bhith ga ràdh, agus a chur dha ar cuimhne, ged a tha sinne a' bruidhinn air Bhictòria ann an seo mar Banrigh Bhreatainn, cha robh ann am Breatainn, ma tha sinn a' bruidhinn air meud na talmhainn, ach earrann gu math beag dhe a h-ìmpireachd.

BI: Ò, nuair a bha mise anns an sgoil, fhathast, bha a' chuid as motha dhen a' mhapa, 's e dath pinc a bh' air, agus sin ìmpireachd Bhreatainn. Agus faodaidh sinn a ràdh gun do mhair... gur e Breatainn an dùthaich bu chumhachdaiche anns an t-saoghal chun a' chiad... chun a' Chogadh Mhòr. 'S ann an uair sin a thòisich an cumhachd a bha sin air crìonadh, agus chaidh crìoch buileach a chur air leis an Dàrna Cogadh. Ach aig àm Bhictòria, bha an Cabhlach Rìoghail a' riaghladh na mara, 's bha na Breatannaich agus... agus Beurla air a chluinntinn air feadh an t-saoghail.

CM: Ach bha i fhèin uabhasach measail air ceòl. Bha i math air ceòl, nach robh?

BI: Uill, seo an rud. Mun tàinig an rèidio 's gramafòn 's a h-uile innleachd eile a th' againn an-diugh, dh'fheumadh daoine na cur-seachadan a dhèanamh dhaibh fhèin, agus bha e mar fhiachaibh air nighean òg ann an teaghlach proifeiseanta a bhith comasach ann an ceòl, ionnsramaid a chluich. Thàinig am piano anns an naoidheamh linn deug, agus bhiodh i... bhiodh i... e air iarraidh oirre 's dòcha am piano a chluich no 's dòcha an duiseal no ionnsramaid mar sin, 's bhiodh i comasach air seinn. Bhiodh na fireannaich cuideachd a' seinn, 's bhiodh iad ag aithris bhàrdachd, ach dh'fheumadh daoine na cur-seachadan a dhèanamh dhaibh fhèin. Ach 's e rud a tha inntinneach, cho comasach 's a bha leithid Bhictòria agus Albert ann an ceòl. Fhios agad, fhuair i oideachadh ann an seinn bho fear Luigi Lablache, a bha ainmeil ann an opara - 's e baritone a bh' ann 's bhiodh e a' seinn ann an Lunnainn - agus 's e an stòiridh as inntinniche, tha mise a' smaointinn, nuair a thàinig Mendelssohn air turas a Bhreatainn... Bhiodh e a' tighinn... thàinig e corra uair, agus chuir e cuairt air Alba cuideachd, mar a tha fios againn bho na Hebrides Overture 's rudan mar sin. Ach an turas mu dheireadh a thàinig e, dìreach a' bhliadhna a dh'eug e, fhuair e fiathachadh a-mach gu Windsor, agus thug Albert a-mach pìosan a sgrìobh e, 's chluich Albert air an òrgan iad, thug Bhictòria an uair sin a-mach òrain a sgrìobh e, 's sheinn ise na h-òrain. Nist, cia mheud sgrìobhadair ceòl... ciùil a rachadh... ged a rachadh e gu teaghlach gu math ionnsaichte an-diugh, a bhiodh fios aca air na h-òrain aige? Chanainn-sa gur e an aon sgrìobhadair a th' againn anns an latha an-diugh, far am biodh daoine eòlach anns an fharsaingeachd air na h-òrain aige, 's e Lloyd Webber.

CM: Tha mi a' creidse gur e, gu dearbha. Agus tha mi a' tuigse gun robh... gun robh e mar chleachdadh aice, i fhèin agus... fhad 's a bha Albert beò co-dhiù, a bhith a' dol gun an opara gu math tric.

BI: Ò bhiodh i a' dol chun an opara, tha e coltach, 's dòcha, deich tursan fichead anns a' bhliadhna, 's mar sin barrachd 's aon turas anns a' chola-deug. Bha ùidh mhòr aca ann an ceòl, gu h-àraid an ceòl aig Verdi. Nis, bha Verdi beò, cha mhòr nach e comhaisean a bh' ann... a bh' ann am Bhictòria agus ann am Verdi, agus 's e esan a thug an t-atharrachadh bu mhotha ann an saoghal an opara anns an naoidheamh linn deug. Thàinig e bhon cheòl chlasaigeach bel canto, ach aig deireadh na linn bha esan a' sgrìobhadh rudan mar a tha Falstaff, a bha gu math eadar-dhealaichte. Agus bha buaidh mhòr aige, mar eisimpleir, air Puccini, a bha beò cuideachd anns an naoidheamh linn deug. Agus bha fèill air gu h-àraid ann an Lunnainn. Thàinig... rinn e aon opara a dh'aona ghnothaich airson a chur air ann an Lunnainn.

CM: Nise, tha sinn a' bruidhinn air ceòl, ach bha ùidh mhòr aice ann a bhith... bha i a' sgrìobhadh an t-uabhas i fhèin, mar a dh'innis Nan dhuinn, ach bha ùidh mhòr aice ann an litreachas anns an fharsaingeachd, agus an t-uabhas dhe na h-ùghdaran a bh' ann aig an àm sin, tha sinn eòlach air na h-ainmean aca fhathast, nach eil?

BI: Uill, 's e àm, faodaidh sinn a ràdh, clasaigeach a bha ann, a thaobh litreachais, agus a thaobh a' chiùil cuideachd. Mum fàg sinn taobh... taobh a' chiùil, fhios a'd, bha daoine mar a tha Brahms 's Schumann, Tchaikovsky, Dvořák, bha iad uile beò anns an naoidheamh linn deug, agus sin an fheadhainn as motha a chluinneas tu an-diugh. Debussy a-nist, thàinig esan aig deireadh na linn, agus bha buaidh mhòr aigesan air Majorie Kennedy-Fraser. Ma dh'èisteas tu ris na... an ceòl piano a chuir ise ri feadhainn dhe na h-òrain, fhios a'd, tha e follaiseach gun robh buaidh aig Debussy oirrese.

Ach air taobh an litreachais, tha mi cinnteach, aig toiseach na linn, bha Sir Walter Scott, a thog ìomhaigh Alba air feadh an t-saoghail, agus a thug mòran dhaoine air thurastachd a dh'Alba. Ach Dickens - a-nis, bha àm nuair a bha Dickens air a dhol a-mach à fasan, ach dè dhèanadh iad air teilidh an-diugh mura b' e Dickens agus na Brontës, Charlotte agus Emily, Lewis Carroll, Thomas Hardy, George Eliot, na daoine a bha sin uile, agus chan eil fhios a'm cia mheud an-diugh a tha a' leughadh na leabhraichean aig Dickens, ach tha sinn eòlach gu leòr air a bhith gam faicinn air an teilidh 's ann an dealbhannan.

CM: Uill tha, agus dìreach... tha mi, dìreach, tha liosta agam air mo bheulaibh ann an seo agus chuir e dìreach iongnadh orm, mar a bha mi cho eòlach air uiread dhe na h-ainmean - Thomas Carlyle, Robert Louis Stevenson, Ruskin, John Henry Newman, John Stuart Mill - a' toirt a-steach an t-uabhas fars-... an t-uabhas farsaingeachd chuspairean cuideachd, nach robh?

BI: Bha, agus a' togail dhuinn dealbh air caitheamh-beatha a bh' aig na daoine, aig Dickens gu h-àraid, saoilidh mi. Thug e dhuinn dealbh air a' bhochdainn agus air... agus air saoghal an fheadhainn nach robh cho bochd cuideachd. Dh'fhàg iad dealbhannan againn air an linn a bh' ann.

CM: Daoine mar a bha Rudyard Kipling ag innse dhuinn mu dheidhinn na h-Innsibh, 's T. B. MacAulay, 's daoine man a bha Disraeli fhèin a chuala sinn. Bha iad sin, bha iad... bha iad, an luchd-phoilitigeach, bha iad a' sgrìobhadh cuideachd.

BI: Ò, bha... bha... dh'fheumadh daoine proifeiseanta, daoine aig an robh oideachadh, dh'fheumadh iad a bhith a' sgrìobhadh. Bha ùine aca airson sgrìobhadh cuideachd, rud nach eil againn anns an t-saoghal a th' ann an-diugh, fios a'd. Bhiodh a h-uile duine a' sgrìobhadh diaries, ged nach biodh iad a' sgrìobhadh a' chòrr, 's tha sinn a' fàgail dealbh dhuinn air an dòigh-beatha a bh' aca.

CM: 'S e àm, a-rèiste, a bh' ann, bha ùidh mhòr ann a bhith a' leughadh, ann a bhith a' sgrìobhadh, ann a bhith a' cluich agus ag èisteachd ris a' cheòl.

BI: Aidh, agus bha, fhios a'd, daoine proifeiseanta cuideachd, bha... bha oideachadh aca 's dòcha nach eil aig an t-uabhas an-diugh. Bha ùidh aca anns a h-uile seòrsa cuspair, agus deireadh na linn, thàinig innleachdan mhòra a-staigh, mar dealbhannan, thàinig an camara, 's thàinig an uair sin a leithid a rud ris... thàinig... camara airson dealbhannan-gluasad, thàinig an telegraf, thàinig an gramafòn, agus coimhead a' bhuaidh a th' aig... a th' aig na h-innleachdan a tha sin air a' chaitheamh-beatha againn fhìn an-diugh.

CM: Uill, gu dearbha. Agus sin dìreach 's dòcha a' comharrachadh an t-atharrachadh mòr a thàinig rè àm Bhictòria. Tapadh leatsa, gu dearbh. Bill Innes ann an sin, an Glaschu.