A look at the news media in operation at the time of Queen Victoria.

Martin MacDonald describes the means by which news was communicated during the reign of Queen Victoria. At the start of that era, it could take weeks for news to spread across the country. At the end of the period, the telegraph had arrived and it was possible for people to communicate in only a few minutes.

Transcription

Coinneach MacÌomhair (CM): Tha sinne an-diugh cho eòlach air naidheachdan a bhith a' tighinn a-steach dha na dachaighean againn cha mhòr mus tachair iad agus gu bheil e duilich dhuinn a bhith a' smaoineachadh air àm nach robh cùisean mar seo. Bho chionn ceud bliadhna, cha mhòr gun robh gin dhe na goireasan fiosrachaidh a th' againne an-diugh ann. Bha iad dìreach air tòiseachadh. Ach le sin a ràdh, thàinig adhartas mòr fad na trì fichead bliadhna a bha Bhictòria air a' chrùn anns an dòigh agus an t-astar aig an robh naidheachdan a' gluasad bho aon àite gu àite eile. Dè seòrsa dealbh a bha na meadhanan naidheachd a' toirt dha na daoine a bha beò rè àm Bhictòria? Dè na naidheachdan a bha cudromach dhaibh? Tha Màrtainn Dòmhnallach air a bhith a' dèanamh beagan rannsachaidh. Tha e còmhla rium ann an Inbhir Nis. Uill, an toiseach, 's dòcha an t-astar aig an robh naidheachdan a' gluasad. Thàinig atharrachadh air a sin, nach tàinig?

Màrtainn Dòmhnallach (MD): Ò abair gun tàinig, a Choinnich. Chan eil fhios agamsa dè an ùine a thug e mus tàinig an naidheachd a Ghàidhealtachd, can, gun do chaochail Rìgh Uilleam agus gun robh a' chaileag òg seo a-nise na ban-righinn air Breatainn ann an - dè? - ochd ceud deug seachd-deug thar fhichead. Tha mi a' smaoineachadh gun tug e seachdain aig an àm a bha sin mus biodh an naidheachd sgapte air feadh na dùthcha air fad, ach thàinig naidheachd bàs Bhictòria fhèin bho chionn ceud bliadhna dhan a' Ghàidhealtachd ann an leth-uair. Leth-uair an dèidh dhi bàsachadh ann an Osborne ann an Eilean Wight, bha an naidheachd fad 's farsaing feadh na dùthcha, do dh'àite sam bith, gu na bailtean co-dhiù far an robh an teleagraf. Bha fhios aca an Inbhir Nis eadar leth-uair an dèidh seachd 's ochd uairean. Stad a h-uile càil anns a' bhaile an uair sin - coinneamhan 's a h-uile càil a bha a' dol air adhart - agus thòisich iad air caoidh na banrigh.

Ach rinn sin diofar uabhasach, tha mi a' smaoineachadh, naidheachdan 's fiosrachadh a bhith a' falbh. Sin dòcha an aon atharrachadh as motha a thàinig na linn-se, agus cuideachd còmhdhail, dìreach cho furasta 's a bha e siubhal aig deireadh a linn, seach mar a bha e aig toiseach a linn, bheil fhios a'd. Tha mi a' smaoineachadh gun do rinn sin an t-uabhas de dhiofar dhan t-saoghal air fad, 's gu h-àraid dhan a' Ghàidhealtachd, oir nuair a smaoinicheas tu air a' ghnothach, bha an t-uabhas a' tachairt air a' Ghàidhealtachd aig toiseach na naoidheamh linn deug nach cuala daoine dad mu dheidhinn aig an àm a bha sin, agus fiù 's fhathast tha e doirbh faighinn a-mach uaireannan dè thachair. Ma smaoinicheas tu air rudan mar fuadaichean, cuin a chaidh a leithid seo a dh'àite fhuadach. Ach às dèidh meadhan na linne, thòisich na naidheachdan air siubhal fada na bu luaithe, agus thòisich daoine air ceanglaichean a dhèanamh ri chèile. Bheil fhios a'd, bha daoine air a' Ghàidhealtachd fhèin, seach a bhith air an gearradh dheth ann am bailtean beaga thall 's a-bhos, 's gun fhios aca dè bha bailtean eile no eileanan eile a' dèanamh, bha fhios aca an uair sin dè bha càch a chèile a' dèanamh, agus 's e sin a thug cothrom dhaibh sabaid air ais, bheil fhios a'd, a thaobh sabaid an fhearainn 's rudan dhen t-seòrsa sin. Bha fiosrachadh na b' fheàrr acasan aig an ìre a bha sin mu dè bha air tachairt air a' Ghàidhealtachd, na bh' aig an Riaghaltas ann an Lunnainn, rud nach robh fìor aig toiseach na linn, agus rinn sin diofar uabhasach ann an iomadach dòigh, do shaoghal Bhictòria.

CM: Uill, 's e cumhachd a th' ann fiosrachadh a bhith agad nuair nach eil e aig an duine eile, mas e agus gu bheil deasbad sam bith ann, nach e? Ach àm Bhictòria, chunnaic sinn tòrr a' tachairt ann am poilitigs, chunnaic sinn tòrr a' tachairt ann an gnìomhachas. Bha gu leòr naidheachdan ann airson an aithris, nach robh?

MD: Ò bha, gun teagamh sam bith. Ach chan eil fhios a'm an robh gu leòr phàipearan ann airson an aithris. Na seòrsa pàipearan a bh' agad an uair sin, bha iad caran trom. Cha robh iad a' creic an t-uabhas, agus cha robh am mòr... cha robh mòr-shluagh a' leughadh co-dhiù. Cha robh comas leughaidh aca ann am Beurla. Dòcha gun robh, gu h-iongantach, dòcha gun robh barrachd comas aig na Gàidheil leughadh ann an Gàidhlig a thaobh sgoiltean na h-eaglais aig an àm sin na bh' aig an còrr de Bhreatainn leughadh ann am Beurla. Ach an seòrsa pàipear a bh' agad, 's e na pàipearan troma, ann an Lunnainn, mar an Times 's feadhainn dhen t-seòrsa sin, 's ann an Alba coltach ris an Scotsman. Cha robh leithid Daily Record an latha an-diugh againn no fiù 's Daily Mail no an Daily Express. Thòisich iadsan dìreach anns na deich bliadhna mu dheireadh mus do chaochail Bhictòria. Agus mar sin 's e naidheachdan troma a bh' aca. Bha an t-uabhas ann mu dheidhinn poilitigs, an seòrsa poilitigs a bh' ann aig an àm. Bha an t-uabhas ann mu na h-uachdarain, ach an t-uabhas ann cuideachd mu dheidhinn cogaidhean. Cogaidhean fad às, agus bha an t-uabhas de chogaidhean beaga feadh na h-ìmpireachd.

CM: Bha Cogadh a' Bhoer aig deireadh a beatha?

MD: Bha cogadh mòr aig deireadh a beatha, an cogadh bu mhotha a bh' ann, agus cha do rinn Breatainn uabhasach math ann. Rud a bha a' toirt sealladh dhut air na cogaidhean beaga a bha a' dol feadh na h-ìmpireachd, bha iad glè thric a' sabaid an aghaidh cinnich aig nach robh armachd ro mhath, bheil fhios a'd. Glè thric 's e na gunnachan as ùire a bh' ann, an aghaidh... an aghaidh sleaghan agus seann chlaidhmhnean 's rudan dhen t-seòrsa sin. 'S beag an t-iongnadh gun robh iad a' buinnig. Ach cha robh iad a' buinnig fad na h-ùine, agus bha a' bhuil ann ann an Cogadh nam Boerach nuair a chaochail i. Ach nuair a chaochail i, thug an cogadh sin an sluagh còmhla mar a bhios cogaidhean a' dèanamh. Bha facal ann aig àm Bhictòria airson jingoism a chanadh iad. A bheil fhios a'd, bha an dùthaich a' dol na bhoil. A bheil fhios a'd, bha an dùthaich ceart, bha am ìmpireachd ceart, bha a h-uile càil ceart, 's cha robh iad a' coimhead air sìon. Ach bha seòrsa de chuthach orra, boil-cogaidh orra, agus bha sin ann aig deireadh linn Bhictòria, agus tha mi a' smaoineachadh, ann an dòigh, gun do rinn am faireachadh a bha sin am measg an t-sluaigh, gun tug e ìomhaigh na b' fheàrr dhìthse aig deireadh a latha, fada na b' fheàrr na bh' aice aig toiseach a latha. Thòisich... thòisich i mar bhan-righinn Bhreatainn, agus mar a thuirt cuideigin, chrìochnaich i mar bhan-ìmpire air feadh an t-saoghail.

CM: Uill, nise, ban-ìmpire air feadh an t-saoghail, ceart gu leòr, ach ceangail ris a' Ghàidhealtachd cuideachd.

MD: Bha. Agus bha sin iongantach, oir cha robh ceangal de sheòrsa sam bith aig an... sliochd dham buineadh i ris a' Ghàidhealtachd, ach a bhith a' cur às dhaibh, a bheil fhios a'd, aig àm Chùil Lodair 's rudan dhen t-seòrsa sin. Agus cuimhnich nach robh ceud bliadhna air a dhol seachad bho Chùil Lodair nuair a thàinig ise chun a' chrùin.

Ach bha. Tha mi a' smaoineachadh, gur h-iongantach, gur e Albert a thug an t-eòlas sin dhi an toiseach. 'S e fear de dh'uaislean na Roinn Eòrpa a bh' annsan, agus mar fear dhen t-sliochd a bha sin, cha robh dad a b' fheàrr leis na bhith a' sealg, sealg na fèidh gu h-àraid, agus càit am b' fheàrr a dhèanadh tu sin ann am Breatainn na air a' Ghàidhealtachd. Agus thug esan an toiseach i, goirid an dèidh dhaibh pòsadh, thug e suas a Shiorrachd Pheairt i, gu oighreachd Diùc Athall, 's chuir i eòlas air a' bhana-dhiùc ann a shin, 's dh'fhàs iad càirdeil 's bhiodh i a' tilleadh air ais 's air adhart ann a shin. An uair sin, thug iad sgrìob suas taobh Obar Dheathain gu Balmoral, agus cheannaich iad an oighreachd a bha sin 's thog iad a' chaisteal a th' ann an-diugh.

Agus sin an ceangal bu mhotha a bh' aice. Chan e gun robh i... ged a bha fathann ann, bheil fhios a'd, gun robh i uabhasach measail air na Gàidheil, agus bha i fhèin ag ràdh anns an leabhar-latha aice air a' Ghàidhealtachd gun robh i a' smaoineachadh gur e daoine air leth a bh' annta, cha robh i uabhasach tric a' gluasad a-mach nam measg. Bhiodh i a' tachairt riutha mar sheirbheisich 's mar shearbhantan ann am Balmoral, 's dòcha ann a... air oighreachd Dhiùc... Diùc Athall, ach cha b' e sin tachairt ris na daoine cumanta.

Ach aon turas, ann an ochd ceud deug trì fichead 's a seachd-deug, ghabh i sgrìob airson seachdain a-null gu Taobh Siar Rois, gu taigh-òsta ri taobh Loch Ma Ruibhe ann a shin. Tha an taigh-òsta ann fhathast - tha e letheach eadar Ceann Loch Iùbh agus Geàrrloch. Agus chuir i seachad seachdain ann a shin agus bhiodh i corra uair a' gluasad a-mach am measg an t-sluaigh ann a shin, agus anns an leabhar-latha tha i a' mothachadh, a bheil fhios a'd, cho bochd 's a tha na taighean aca. Chan e gu bheil i a' gabhail truas sam bith riutha. Tha i... bha i a' gabhail ri sin ann an dòigh. Bha iadsan nan àite fhèin 's bha ise na h-àite fhèin. 'S bha John Brown còmhla rithe aig an àm a bha sin, agus 's esan a bha ag eadar-theangachadh dhi. Cha robh mòran Beurla taobh Gheàrrloch aig an àm sin, agus bha Gàidhlig aig John Brown à Balmoral - rud nach saoileadh duine, 's dòcha, a rèir 's na dealbhan a tha sinn a' faicinn dheth. Ach sin mar bu dlùithe a thàinig i air a' Ghàidheal, ach bha meas aig na Gàidheil oirre, tha mi a' smaoineachadh, aig deireadh an latha.

CM: Uill, mo thaing dhutsa, a Mhàrtainn, gu dearbha airson a bhith a' toirt beachd air an àite a bh' aice ann an sin.