An t-Èireannach agus am Ministear.

Date July 1953

The Irishman and the Minister.

An Irishman had one cow too many. The Minister agreed to give him hay for it, if he would come to his church. The Irishman continued going to his own church, as well as the minister's. The Minister found out and asked him for an explanation. The Irishman said to him 'I go to my own church for my soul, and to yours for hay for the cow'.

Transcription

Eairdsidh Camshron: Bha Èireannach an siud 's bha croit aige, 's bha mart a chòrr aige 's dh'fheumadh e tè a chur uaithe. 'S cha robh fhios aige dè dhèanadh e, 's bha ministear làmh ris 's glìob aige. Chaidh e far an robh am ministear feuch an toireadh e dha feur airson a' mhairt. Thuirt am ministear ris:

"Ma thig thu don eaglais agam fhìn bheir mi dhut feur airson a' mhairt."

"Bheir, bheir," thuirt an t-Èireannach.

"Ò bidh sin ceart gu leòr."

Sin ach sin fhèin. Bha an t-Èireannach a' dol don eaglais aige fhèin mar a bha e roimhe, agus bha e a' dol a dh'èisteachd a' mhinisteir cuideachd. Ach bha cuideigin an sin a thug an aire mar a bha an rud 's dh'innis e don mhinistear e. Choinnich am ministear Pat an latha sin 's:

"Haoth, tha mi a' cluinntinn, Pat, gu bheil thu a' dol don eaglais agad fhèin mar a bha thu roimhe."

"Och tha," thuirt Pat, "tha mi a' dol don eaglais agam fhèin airson m' anam, 's tha mi a' dol don eaglais agadsa airson feur a' mhairt."