Mar a fhuair gille droch bhean agus mar a thachair dhaibh.

A story about a man who married a bad wife and what became of them.

A woman was growing old and wanted her son to find a wife. He married a neighbour's daughter, but his new wife did not work about the house. One morning he threw a pan of water over her while she was still in bed. She got up and went home. That night he went to her father's house, hit her with a rod and took her home. Next morning she got up and behaved like a perfect wife.

One night he was at the inn. His wife's sisters and their husbands were there and they mocked him for having a bad wife. He took his wife with him to the inn next time to play cards with her sisters. The innkeeper asked the men to bet which of their wives would be the quickest to heed their call. The boy with the bad wife won.

The contributor heard the story from Archie Cameron, an old neighbour who died more than 20 years ago [1930s]. Brief mention of another fine storyteller, Alasdair Mòr Cameron from Gortaneorn.

Transcription

Aonghas Camhsron (AC): Uill, bha boireannach an siud agus cha robh aice ach aon ghille, aon ghille. Agus bha holdings bheag aca. Uill, cha robh i cho dona. Ach co-dhiù, bha i a' fàs sean, a' mhàthair, agus cha robh dòigh mhòr sam bith aice air i fhèin a chumail ag obair leis bha i a' fàs sean. Co-dhiù, bha i ag iarraidh air a mac daonnan tè a thoirt a-staigh còmhla riutha, còmhla rithe fhèin, agus gum biodh e math dhi... gum biodh e na b' fheàrr dheth.

"Ò uill, bu mhath leam," thuirt esan, "gum biodh i math dhiubh fhèin cuideachd," thuirt an gille.

Uill, cha robh fhios aige. Thuirt e fhèin ri mhàthair:

"Uill, chan eil tè cheart, uamhraidh mhath, furasta fhaighinn."

Agus chuir i:

"Uill, feumaidh tu tè-eigin fhaighinn air mo shon-sa. Tha mi a' fàs done, sean."

Uill, uill. Bha fear goirid dhaibh, agus bha small-holding bheag aige fhèin, ach cha robh mòran aige. 'S bha triùir nigheanan aige. Agus phòs dithis dhiubh, phòs dithis dhe na piuthraichean, agus bha i sin... bha an tè eile air a fàgail. Cha ghabhadh iad i, cha ghabhadh iad idir i. Agus, uill, thàinig an duine... thàinig a h-athair a-nall latha 's e a' treabhadh, far an robh e, 's thuirt e ris:

"Ciamar a tha thu a' faighinn air adhart?"

"Och, tha mi a' faighinn glè mhath mi air adhart," ars esan, "ach chan eil an t-seann tè bhochd a' cumail uamhraidh ceart leis nach bi tè-eigin agam còmhla rithe. Feumaidh mi sealltainn airson tè," thuirt e. Agus: "Dè do bharail," thuirt e ris, "nan rachainn air tòir an nighean agaibh fhèin?" thuirt e ris an duine.

"Uill," thuirt an duine, "dèante e agus 's e làn dìth do bheatha e, eadar mi fhìn 's tu fhèin, ach ma thèid thu air a tòir," thuirt esan, "their thu... nuair a dh'iarras tu i, their mise riut nach eil e furasta dhuinn tighinn an gnothach às a h-aonais. Their mise riut nach eil e furasta dhuinn an gnothach a dhèanadh às a h-aonais, 's their a màthair dìreach gu bheil, 's gu feum thu a faighinn. Ma their mi gum faigh thu i, gum faigh thu i, thèid iad nam aghaidh."

Uill, 's ann mar seo a bha, 's dh'fhalbh e sin agus phòs e i. Phòs e i, 's cha robh a mhàthair uabhasach toilichte. Cha robh fhios aice... a thaobh mar a bha i air ais 's air adhart, ga dreasadh fhèin, a' falbh a-mach, ciamar a bhitheadh i.

Co-dhiù, thug e dhachaigh i. Agus chaidh e a chadal. Laigh iad, 's dh'èirich esan sa mhadainn mar a b' àbhaist da, 's rinn e cupa tì dha fhèin 's dha mhàthair. 'S thug e dhi cupa tì, cha do dh'èirich ise idir. Bha i san leabaidh. Ach cha tuirt e guth, agus an sin... cha tuirt e guth agus an sin, thuirt e:

"Hod, èirichidh i, 's dreasaidh i i fhèin."

'S dh'èirich i 's dh'fhalbh i a-mach a ghabhail sràid, 's dh'fhàg i màthair an siud. Cha tuirt e guth.

Thàinig e dhachaigh aig am dinnearach 's rinn e fhèin... a mhàthair, bha dinnear aig a mhàthair deas gun teagamh, 's chuidich e fhèin i, 's cha tàinig ise dhachaigh. Ach chùm i oirre mar sin airson a dhà no trì de làithean. Cha robh i ag èirigh. Uill thuirt e fhèin ri mhàthair:

"Cha dean seo math sam bith."

"Uill, dè as urrainn dut a dhèanadh?" ars a mhàthair.

"Chan eil fhios a'm," thuirt esan.

Uill, a' mhadainn seo, dh'èirich e agus cha d' èirich ise, agus cha tug e tì idir dhi, ach fhuair e pan beag de dh'uisge 's chaidh e sìos don rùm, 's thilg e siud dìreach air a h-aodann 's air a h- uile gearradh dhith. Agus ghlaodh i, 's dh'èirich i. Chuir i i fhèin an òrdan, 's chuir i i fhèin an òrdan 's dhreas i i fhèin, 's tharainn i oirre dhachaigh. Ràinig i an taigh.

"Uill, tha thu a-nise gun..."

Thuirt a mhàthair ris:

"Tha thu a-nise gun tè idir."

"Uill, bha e cho math dhomh a bhith às aonais tè 's an tè ud a bhith agam."

Co-dhiù, chaidh e dhachaigh san oidhche, 's chuir e e fhèin an òrdan gu brèagha. Agus chaidh e a-nunn an rathad a bha... dhachaigh feuch cà 'n robh i. Agus dìreach, ràinig e thall, bha a h-athair ag obair air sgathadh slatan, airson cliabh a dhèanadh [???]. Agus thog e tè de na slatan leis. Dh'fhaighneachd e dheth, de a h-athair, an robh i a-staigh, 's bha. Chaidh e a-staigh. 'S thuirt e ris a... rithe:

"A bheil thu a' dol a dh'fhuireach an seo, no a bheil thu a' dol a dh'fhalbh leamsa?"

"Ò," thuirt a h-athair, "'s fheàrr dhi fuireach. Chan eil i a' dol..."

"Chan fhuirich," thuirt a màthair, "falbhaidh i còmhla ris an duine."

Uill, rug e oirre 's chuir e a-mach air an doras i 's thug e slais no dithis dhi sna casan, leis an t-slait a bha na làimh. Uill an seo, chaidh i dhachaigh 's bha i air a cois an làrna-mhàireach, 's rinn i... rinn i an tì 's rinn i am braiceast cho brèagha 's a thogair e. Agus bha e fhèin a' leigeadh a' chrodh. Agus ò, rinn i uabhasach rudan - bha i a' dèanadh uabhasach. Bha i an sin cola-deug, 's cha robh dìreach a leithid san dùthaich cho math rithe. Uill, dh'fhalbh e sin agus ghabh e sgrìob e fhèin san oidhche, agus chaidh e a-nunn a choimhead air fear taigh-seinnse a bha goirid da. Agus thuirt e ri fear an taigh-sheinnse... bha e fhèin 's fear an taigh-sheinnse a' bruidhinn ri chèile agus bha e mòr aig fear an taigh-sheinnse.

"'S cha d' innis thu dhòmhsa gun do phòs thu idir," ars esan, "cha tug thu dhomh fios na bainnse."

"Ah, cha tug," thuirt e, "chaidh a h-uile rud car nam aghaidh an toiseach."

'S bha an dithis eile aig... an dà phiuthar aice - bha iad a' cluich chairtean a-staigh an oidhche sin, agus an dà dhuine aca fhèin, agus feadhainn... feadhainn air choreigin eile. Co-dhiù, thàinig iad a-nuas. 'S ann a' gàireachdainn airsan a bha iad, air an fhear seo, nach d' fhuair e bean cheart, gun robh i... nach robh i ceart.

"Ach uill, chan eil comas air."

Ach, thuirt fear an taigh-sheinnse:

"Thoir a-nuas a' bhean agad an ath oidhche... an ath oidhche a thig thu a-nuas."

"Dè an oidhche a thig mi a-nuas?" ars esan, 's dh'innis e iad.

Thàinig e... Thug e a-nuas a' bhean còmhla ris... ri a piuthraichean a chur nan cairtean, agus thàinig feadhainn an taigh-sheinnse... thàinig an dithis a bha pòsta, thàinig iad a-nuas 's bha iad a' gàireachdainn 's air ais 's air adhart, 's thuirt esan, thuirt e... thuirt e:

"Nis," arsa fear an taigh-sheinnse, "chan eil a-staigh an seo ach an ceathrar againn. An cuir thu geall còig nòtaichean a-nise airson nam mnathan agaibh?" thuirt fear an taigh-sheinnse. "Thèid thusa suas," ars esan, "agus glaodhaidh tu ris an tè agad fhèin," thuirt e ris a' chiad fhear, "agus feuch an tig i at once, an tig i anns a' mhionaid."

Dh'fhalbh e. Thuirt i ris... thuirt i ris an duine aice:

"Dad gus an cuir mi an gèam seo," thuirt i ris.

Dh'fhalbh an ath fhear.

"Ò, dìreach... tha thu... dad gus an cuir mi an làmh seo," thuirt ise, dìreach. "Tha mi gu bhith deas."

Dh'fhalbh esan a-suas agus ghlaodh e air an tè aige fhèin. Thilg i na cairtean an siud 's bha i a-nuas. Rinn e an gnothach orra.

Calum MacIllEathain (CM): Shin agaibh naidheachd mhath a-niste.

AC: 'S e.

CM: 'S cò aig a chuala sibh i?

AC: Chuala mi siud aig seann duine.

CM: 'S tha... shìos an rathad agaibh fhèin?

AC: Shìos an rathad againn fhèin. Seann duineigin.

CM: Agus an e sgeulaiche math a bh' ann?

AC: 'S e dìreach sgeulaiche complete a bh' ann.

CM: Agus a bheil fad o dh'fhalbh e ma-thà? Bheil greis o... tha e marbh an-diugh, a bheil?

AC: Ò, tha e marbh an-diugh.

CM: C' ainm a bh' air?

AC: Bha, fear ris an abradh iad Eairdsidh Camshron.

CM: Eairdsidh Camshron.

AC: 'S e. 'S e Camshronaich uile a bha shìos an siud.

CM: Dè a-nis, an e seo... bha fear Alasdair Mòr Camshron, dh'eug e, an ann ann an [?Cùl na] Feàrna bha e?

AC: Bha e anns a' Ghoirtean Eòrna.

CM: Sa Ghoirtean Eòrna.

AC: Ò, b' aithne dhomh e cho math 's a b' aithne dhomh mi fhìn.

CM: Seadh. 'S e sgeulaiche math a bha san fhear sin?

AC: Air leth.

CM: Seadh. 'S dh'fhalbh e. 'S bha mi am beachd... Chuala mi mu dheidhinn 's bha mi a' dol sìos a thadhal air, ach...

AC: Ò, b' fhiach e.

CM: Cha d' fhuair mi riamh cothrom.

AC: Agus a bhràthair, bha e a' fuireach shìos [???]. Bha e dìreach math. Bha.

CM: Uill tha an naidheachd sin math.

AC: Tha i glè mhath.

CM: Ò tha i air leth, air leth a-niste.

Tha Maighstir Camshron ag ràdh gu bheil còrr 's fichead bliadhna o dh'eug Eairdsidh Camshron a bha seo, agus bhiodh e mu thrì fichead 's a seachd-deug.

CM: Nuair a bhiodh... Bha Aonghas Camshron a' dol a chèilidh air. Seadh.