Ealachan, ròin agus criomag de dh'òrain luaidh.

Swans, seals and a fragment of a waulking song.

The interviewer mentions the belief that swans were a king's children under spells. MacCodrum of the Seals is mentioned. The contributor recites fragments of a waulking song about a seal taking the form of a woman.

Transcription

Calum MacIllEathain (CM): Bha iad ag ràdh gur e clann rìgh a bh' air an cur fo gheasaibh a bh' anns na h-ealachan?

Peggy MacDonald (PM): Bha.

CM: Agus dè a-nist mu dheidhinn na ròin? An robh sgeulachd...?

PM: Bha Clann MhicCodrum nan ròin.

CM: Seadh, dìreach. Agus an cuala sibh naidheachdan mu dheidhinn na ròin a bhith a' dol ann an riochd daonda?

PM: Chuala mi... chuala mi òran luaidh do thè, chaidh i a dhèanamh maoraich - 'Chaidh mi sìos a dhèanamh maoraich', ach tha mise air an dìochuimhneachadh - agus chunnaic i ròn air sgeir, agus an dèidh dhi a dhol ann, sìos, chunnaic i sin e a' dol na bhoireannach, fhios agad, agus dh'fhalbh e a shnàmh air an loch.

CM: Ciamar a bha an t-òran a' dol? 'Gur e mis' a chunnaic iongnadh', an e? Ciamar a bha an t-òran a' dol?