Mar a fhuair am madadh-ruadh làmh-an-uachdair air a' mhadadh...

How the fox outwitted the wolf.

A fox and a wolf found a cask full of butter at the shore. They buried it in the sand. The fox went out several times, saying he was going to a christening. When they returned to check on the cask, it was empty. The wolf realised the fox had eaten it. On the way home the wolf saw the full moon reflected in a peat bog. The fox said it was a round of cheese and that the wolf could fish it out with his tail. He put his tail in the water and it was such a cold night that the water froze and he was trapped. The fox summoned all the animals around and they tore the wolf to pieces.

The contributor heard this story from his mother.

AT15 AT2

Transcription

Dòmhnall Eairdsidh Dòmhnallach (DE): Seadh, 's ciamar a bh' ann mun a' mhadadh-ruadh 's mun a' mhadadh-allaidh?

Hugh MacKinnon (HM): Seadh, innsidh mi dhut a-nise sgeulachd a' mhadaidh-ruaidh 's a' mhadadh-allaidh. Bha iad a' fuireach còmhla. Agus bha iad an seo oidhche agus thuirt iad ri chèile gum falbhadh iad cuairt a shiubhal a' chladaich. Ghabh iad sìos gu tràigh a bha shìos fon taigh - fon àite an robh iad a' fuireach co-dhiù - agus dè fhuair iad air tighinn air tìr air an tràigh ach buideal 's e làn de dh'ìm. Agus chuir iad am buideal suas co-dhiù a bhràighe na tràghad os cionn àird an làin agus bha am madadh-allaidh, bha e ag iarraidh gun itheadh iad pàirt dheth dìreach anns an t-seasamh anns an robh iad, ach thuirt am madadh-ruadh ris:

"Ò tha mi a' smaointinn gur fheàrr dhuinn leigeil leis a-nochd agus a thiodhlacadh anns a' ghainmhich, agus thig sinn oidhche air choreiginich eile ga iarraidh 's bheir sinn dhachaigh e."

'S ann mar seo a chaidh a dhèanadh co-dhiù. Dh'aontaich am madadh-allaidh bochd leis a seo, 's dh'fhalbh iad dhachaigh 's chaidh iad a laighe. 'S uaireigin feadh na h-oidhche dh'fhairich am madadh-allaidh ùpraid, agus dè bha seo ach esan ag èirigh, am madadh-ruadh, agus dh'fhaighneachd am madadh-allaidh dheth dè bh' air tachairt no cà robh e a' dol.

"Ò," thuirt e, "nach eil mise air m' iarraidh gu baisteadh dhan a' bhaile ud thall."

Co-dhiù, dh'fhalbh e agus an ceann treis a dh'ùine thill e dhachaigh agus:

"Seadh," ars am madadh-allaidh, "c' ainm a thug sibh air an urra òg a bhathas a' baisteadh a-nochd?"

"Thug," ars esan, "Bi na mhullach."

Cha do shaoil am madadh-allaidh sìon dheth seo ach chaidil iad orra gu socair gu soilleireachd an latha an làrna-mhàireach agus ò, an ceann dhà no trì oidhcheannan a-rithist thàinig a cheart theachdaireachd a dh'ionnsaigh a' mhadaidh-ruaidh agus:

"Cà bheil thu a' dol a-nochd?"

"Tha mi air m' iarraidh a-rithist gu baisteadh dhan a' bhaile ud thall."

Dh'fhalbh e, 's thill e an ceann treise mar a rinn e an oidhche roimhe sin, 's thuirt am madadh-allaidh ris:

"Seadh, 's c' ainm a thug sibh air a-nochd, air an duine òg?"

"Thug," ars esan, "Bi mu mheadhan."

Bha seo ceart gu leòr, 's co-dhiù chaidil iad gu sèimheil socair fad na h-oidhche, 's an ceann oidhche no dhà às a dhèidh sin thàinig a cheart theachdaireachd a dh'ionnsaigh a' mhadaidh-ruaidh, agus:

"Nach eil mise air m' iarraidh a-rithist gu baisteadh dhan a' bhaile ud thall."

'S thog e air 's dh'fhalbh e.

Thill e, mar a chleachd e, an ceann treise 's:

"C' ainm a thug sibh a-nochd air an duine òg a chaidh a bhaisteadh?" ars am madadh-allaidh.

"Thug," ars esan, "Sgrìob a thòn."

Cha do shaoil am madadh-allaidh bochd 's e cho neoichiontach, cha do shaoil e sìon dheth seo. Cha deach e na fhaireachadh ann an dòigh sam bith. Ach an ceann oidhcheannan às a dhèidh sin thuirt e ris a' mhadadh-ruadh:

"Saoil," ars esan, "nach eil an t-àm againn a dhol a choimhead," ars esan, "air a... airson a' buideil ime ud," ars esan, "a thiodhlaic sinn san tràigh o chionn seachdain?"

"An-tà, tha mi cinnteach gu bheil," ars am madadh-ruadh, "a cheart cho math dhuinn a dhol a choimhead às a dhèidh a-nochd."

'S dh'fhalbh iad 's ràinig iad shìos an tràigh 's fhuair iad an t-àite far an do thiodhlaic iad am buideal ime, 's nuair a chladhaich iad sìos anns a' ghainmhich, fhuair iad am buideal, 's cha robh sìon an sin ach an clàr lom. Cha robh ìm no càise ri fhaighinn.

'S ann a-nise, 's ann a dhùisg am madadh-allaidh suas agus a thuig e dè bha a' tachairt bho chionn seachdain, 's thionndaidh e ris a' mhadadh-ruadh 's thuirt e ris:

"'S tusa," ars esan, "a dh'ith am buideal ime, gura tu 's gura tu. Chiora-chìgein chiora-chuaigein, chiora-chiù chiora-chiù."

Co-dhiù, cha ghabhadh an còrr dèanadh mu dheidhinn. Bha am buideal ime, bha e air ithe. Agus cha robh ach cur mu dheidhinn a dhol dhachaigh, agus air an rathad dhachaigh ghabh iad slighe ùr agus bha iad a' dol tarsainn tro bhlàr-mònadh, agus bha na bacannan mònadh ann an sin far an robh na daoine a bha mun cuairt a' buain na mònadh, agus bha bac sònraichte an sin agus e làn uisge. Agus chunnaic am madadh-allaidh, chunnaic e an rud sin shìos ann an grunnd a' bhac-mhònadh agus thuirt e ris a' madadh-ruaidh:

"Ach dè tha siud," ars esan, "shìos ann an grunnd a' bhac-mhònadh?"

"Shin agad," ars esan, "mulachag chàise."

Agus 's e oidhche bhrèagha shoilleir ghealaich a bh' ann, agus dè bha seo a bha am madadh-allaidh bochd a' faicinn ach faileas na gealaich ann an grunnd a' bhac-mhònadh.

"Ach saoil on t-saoghal," ars am madadh-allaidh, "ciamar a rachadh againn air a faighinn?"

"An-tà, innsidh mi sin dutsa," ars esan, ars am madadh-ruadh. "Suidh thusa," ars esan, "air beul a' bhaic," ars esan, "agus leig d' earball sìos dhan uisge," ars esan, "agus suidh ann an sin," ars esan, "treis, agus nuair a thòisicheas tu," ars esan, "air slaodadh d' earball às," ars esan, "leanaidh a' mhulachag," ars esan, "ri d' earball, agus gheibh sinn grèim oirre mar sin."

'S ann mar seo a bha. Shuidh am madadh-allaidh gu foighideach air beul a' bhaic-mhònadh 's leig e earball sìos gu math dhan uisge, agus shuidh e treis mhòr ann an sin. Agus b' e an oidhche a bh' ann. Bha i a' reothadh a cheart cho cruaidh ris an iarann, agus an ceann treise thuirt am madadh-ruadh ris:

"Tha mi a' smaointinn a-nise ma shlaodas tu d' earball a-nuas gun lean a' mhulachag chàise ris agus gum faigh sinn grèim oirre."

Ach thòisich am madadh-allaidh bochd air slaodadh às earball 's an t-earball cha tigeadh. Bha e air a reothadh anns a' bhac-mhònadh 's cha toireadh e às gu bràth e. Agus nuair a chunnaic esan seo, am madadh-ruadh, dh'èigh e air a... air a h-uile cù 's madadh 's ainmhidh mu... mun cuairt, 's chruinnich iad mun cuairt agus dh'ith 's stiall iad às a chèile am madadh-allaidh. 'S bha am madadh-ruadh, bha e coma co-dhiù. Cha robh an còrr aige mu dheidhinn, 's dhealaich mise riutha.

Ò Dia, Dia, Dia.

DE: Cò aige a-nist a bha i seo?

HM: Ò, tha mi cinnteach gur ann aig mo mhàthair a bha i cuideachd. Na sgeulachdan beaga, gòrach neoichiontach ud, 's ann aig mo mhàthair a bhiomaid gan cluinnteil, tha mi a' smaointinn, daonnan.