A book about the life of Hugh Miller from Cromarty.

A look at a new book about the life of Hugh Miller from Cromarty called 'Hugh Miller's Memoir: Stonemason to Geologist'. Some information about the book and a bit about the life history of this famous man from the 18th century. What he did with his life, how he gained his knowledge as a geologist, his connections with the church and also a bit about his own family.

Miller, Hugh

Transcription

Coinneach MacÌomhair (CM): 'S e duine ainmeil ann an eachdraidh an Eilein Duibh, ann an eachdraidh na Gàidhealtachd, gu dearbha, canaidh cuid ann an eachdraidh na h-Alba, a bh' ann an Ùisdean Mac a' Mhuilleir, a bhuineadh do Chrombaigh. Tha an dachaigh a bh' aige an sin fosgailte dhan a' mhòr-shluagh bho chionn grunn bhliadhnaichean a-nis. Bho chionn beagan sheachdainean, nochd leabhar mu bheatha. An t-ainm a th' air, 'Hugh Miller's Memoir: From Stonemason to Geologist', air a chur ri chèile le fear Mìcheal Shortland, agus air fhoillseachadh le Clò-bhualadairean Oilthigh Dhùn Èideann. Tha Eachann MacCoinnich air a bhith a' toirt sùil air an leabhar. Tha e còmhla rium an-dràsta ann an Inbhir Nis. Madainn mhath, Eachainn.

Eachann MacCoinnich (EM): Madainn mhath, a Choinnich. Tha thu air ais anns a' chathair a-rithist.

CM: Ò tha feagal orm gu bheil.

EM: An e feagal a th' ort?

CM: 'S e sin a bh' orm anns a' mhadainn an-diugh, a dh'innse na fìrinn. Ach tha sinn ann an seo co-dhiù, agus tha sinn air a bhith a' toirt sùil air an leabhar a tha seo, agus tha mi fhìn air a bhith a' toirt sùil air cuideachd, agus a-rithist, 's e duine a bh' ann an Ùisdean Mac a' Mhuilleir, cha robh mi... na tha sin de dh'fhiosrachadh agam mu dheidhinn, agus às dèidh seo a leughadh, 's dòcha nach eil na tha sin de dh'fhiosrachadh agam mu dheidhinn a bharrachd, oir 's e duine nach robh furasta a thuigsinn a bh' ann. Am bithinn ceàrr sin a ràdh?

EM: Cha bhitheadh idir. Tha e mar a tha iomadh duine againne. Bha iomadh taobh air, agus tha e glè dhoirbh, tha fhios agad, fios a bhith agad cò th' agad ann an dòigh. 'S e duine eirmseach a bh' ann, gun teagamh, agus bha... theirinn-sa gun robh e gu math ainmeil ann an eachdraidh, cha b' e a-mhàin na h-Alba, ach eachdraidh na rìoghachd againn, agus gu math na b' farsainge na sin, a thaobh an t-eòlas a bh' aige air na creagan 's air na fossils 's gnothaichean mar sin. Ach 's e, mar a thuirt thu fhèin, 's duine doirbh ann an dòigh a th' ann beachd a thoirt air. Dh'fheumadh tu greis mhòr a bhith a' breithneachadh air 's a' beachdachadh air.

CM: Am faod sinn feuchainn ri sin a dhèanamh airson beagan mhionaidean an-dràsta, le bhith a' toirt sùil air beagan dhe na rudan a rinn e. Mar eisimpleir, thug e ùine an toiseach na chlachair.

EM: Thug. Bha e ag obair aig... cha chreid mi nach e bràthair a mhàthar a bha na bhoss aige, agus bha e ag obair mu... mun an Eilean Dubh fhèin. Bha e ag obair aig Conann, air an taigh mhòr aig Clann Choinnich an sin, agus thug e iomadh geamhradh an sin anns a' pholl 's anns an uisge, ag obair air togail gàrraidhean 's gnothaichean dhen an t-seòrsa sin. Agus gu h-àraidh an rud a rinn drùdhadh mhòr air fhèin, an seòrsa beatha a bh' aige anns na bothagan a bh' aig na daoine sin aig an àm. Bha e gu math truagh. Agus 's e daoine gu math... uill, eadar-dhealaichte bhuaithe fhèin ann, a thaobh 's gun robh... nach robh foghlam sam bith aca, a' chuid mhòr aca, agus bha iad gu math... air dòigh, na nàbaidhean, mar gun canadh tu, agus bha... 's e seo a thagh e fhèin mar... mar dòigh-beatha, oir bu bheag air... bu bheag air an sgoil, agus bu bheag air gu h-àraidh maighstirean-sgoile.

CM: Ach an dèidh sin a bhith air a ràdh, 's ann aig an àm sin a thòisich e a' mothachadh gun robh cothrom agus comas aige fhèin air a bhith a' sgrìobhadh nithean cuideachd, agus 's ann a thòisich e ri leudachadh a chuid foghlaim fhèin, nach ann?

EM: 'S ann, 's ann. Chaidh e... chaidh e às a sin a Gheàrrloch gu... bha e ag obair aig a' mhansa, a' togail am mansa air a' ghlìob ann an Geàrrloch, ann an... às dèidh dha a bhith ann an Conann, agus tha e a' toirt... tha e a' toirt nàdar dealbh dhuinn ann an sin air cho doirbh 's a bha e dha leithid fhèin, a bha dèidheil air foghlam, cho doirbh 's a bha e fiù 's leabhar a leughadh mar a bha na h-àiteachan anns an robh iad a' fuireach cho truagh dheth, agus tha e ag innse dhuinn an oidhche a ràinig iad Geàrrloch, gun robh... gun do sheall an duine, ministear a bh' ann, an t-àite anns an robh aca ris an oidhche a chur seachad dhaibh, agus 's e nàdar bàitheach nach robh air a chleachdadh bho chionn greis, ach bha e làn inneir 's a leithid sin, 's b' fheudar dhaibh sin a ghlanadh às mus d' fhuair iad seid air a chur air an làr, agus... agus fois na h-oidhche fhaighinn. Agus ann an àite eile, bha e a' bruidhinn mun a... mun an àite anns an robh e a' cadal, gun robh e a' faicinn na rionnagan tron a... tro mhullach am bothaig.

Ach an dèidh sin 's na dèidh, chaidh leis mòran leughaidh a dhèanamh, agus tha e ag innse dhuinn ann an aon àite anns an robh e a' fuireach, gun robh e na laighe air an làr agus a' feuchainn ri leughadh ri solas an teine giuthais no mòine a bh' aige anns a' bhothaig.

CM: Sin toiseach tòiseachaidh. Ghluais e air adhart, ge-tà, bhon a sin, agus bha e ag obair na bhancair. Bha e ann an Dùn Èideann. Bha e cliùiteach mar fhear-eaglais. Mar a thuirt thu fhèin na bu tràithe, mar eòlaiche creige. Chan eil fhios aig duine càit an tòisich e, oir ma thòisicheas tu air a h-uile h-aon aca sin, bidh sinn a' dol ann an seo fad an latha. Tagh... tagh thusa earrann no dhà dhuinn.

EM: Uill, fuirich a-nis ort, cha chreid mi nach e a' chiad rud anns an robh ùidh aige a bhith a' sgrìobhadh na bhalachan òg, bhiodh e a' cur bàrdachd dhan a' Chourier ann an seo ann an Inbhir Nis, agus mhothaich cuideigin, fear Principle Baird à Dùn Èideann, dha na sgrìobhaidhean aige, agus bha e air holiday shuas an seo as t-samhradh, agus dh'iarr e am faodadh e an duine a bha seo fhaicinn, agus 's ann mar sin dheth a thòisich e air a bhith a' sgrìobhadh... sgrìobh e dà litir thuige seo, ag innse dha mun a' bheatha aige fhèin. Bha gu leòr aige ann an sin air a sgrìobhadh dha, agus rinn e seo, agus bha an gnothach a' còrdadh ris an sgoilear a bha seo, agus dh'iarr e air a dhol a Dhùn Èideann, ach cha d' rachadh e ann. Agus mar sin dheth, thug caraid air choreigin, no cuideigin dha cothrom fhaighinn a-steach gun a' bhanca ann an Cromba. Ach 's e seòrsa duine a bh' ann deth, bha e gu math neo-eisimeileach, agus 's ann mar sin dheth a dhiùlt e an tairgse a thug... a thug an sgoilear a bha sin dha. Agus nan robh fhios aige, tha mise dhen a' bheachd, nan robh fhios aige gur e cuideigin a bha a' toirt dha an obair anns a' bhanca, cha robh e air a dhol ann nas motha.

CM: Ciamar a fhuair e eòlas air na creagan? Oir choisinn e fìor chliù mar geologist anns an latha a bha sin.

EM: Uill, 's ann... 's ann an lùib na clachaireachd a bha seo. Bha e ag obair faisg air a dhachaigh fhèin, agus bhiodh iad... bhiodh e shìos anns na creagan ann a... ann an àite ris an can iad Eathie Burn shìos an sin, agus 's ann ris an obair sin, nuair a bha e ag obair air na creagan, a' gearradh chreag shìos an sin, a mhothaich e dha na... dha na fossils a bha seo, agus 's e an duine a b' iomraitiche, neo-eisimeileach, mar gun canadh tu - bha feadhainn... bha sgoilearan ann, gun teagamh, anns... air an Roinn Eòrpa, agus an àiteachan eile, ach 's e seo an aon duine a bha a' toirt nàdar ceum air adhart, agus gun... gun foghlam, mar gun canadh tu, clasaigeach no dad sam bith mar sin a bhith aige.

CM: Agus 's e an rud a bha cudromach mu dheidhinn sin aig an àm a bha sin, 's e àm gu math cudromach a bha sin anns an seòrsa eòlas a bha seo a thaobh agus sin an t-àm a bhathas a' coimhead ris gur dòcha nach robh eachdraidh an t-saoghail dìreach mar a bha sinn air a bhith ga thuigsinn thairis air na ginealaichean a chaidh seachad.

EM: Tha sin ceart. Agus sin a chuir dragh mòr air fad a bheatha. Bha e a' feuchainn ris an dà rud a chur ri chèile, tha fhios agad. An t-eòlas a fhuair e air cho sean 's a bha an t-sao-... a bha an saoghal, agus cuideachd an creideamh a bh' aige anns a' Bhìoball agus anns an sgriobtar, agus bha seo a' cur dragh mòr air. Agus pàirt eile dhe a bheatha, às dèidh sin, 's ann a bha e a' feuchainn ri bhith, mar a their iad sa Bheurla, na apologist, a' feuchainn ris an dà rud a chumail rèidh, mar gun canadh tu, agus bha sin a' cur dragh mòr air.

CM: Agus dh'ainmich sinn ann an sin e, co-cheangailte ris a' Bhìoball, agus 's e fear-eaglais gu math cudromach a bh' ann, oir bha e gu mòr am measg na h-argamaidean a bha a' dol, nuair a bhris an Eaglais Shaor air falbh bho Eaglais na h-Alba meadhan na linn a chaidh seachad, nach robh?

EM: Bha. 'S e a bh' aca mar fear-deasachaidh air an iris a bh' aca, An Fhianais, agus tha cuid dhen a' bheachd nach biodh Eaglais S-... Eaglais Shaor ann [?mur eadh... mur eadh e]. Ach a-rithist, chaidh e... chaidh e a-mach air na daoine sin. Bha barrachd truas aige ris na bochdainn air a' Ghàidhealtachd, gu h-àraidh an turas a thug e a Gheàrrloch, mar a bha e a' faicinn cho bochd 's a bha na daoine 's cho... bha e fhèin an dùil gun robh iad gu math uasal nan gnè, an taca ris, abair, na daoine a bha ag obair còmhla ris shìos ann an... taobh a-muigh Dhùn Èideann, agus cha robh na h-urracha mòra anns an eaglais, cha robh iad ag ràdh... a' gabhail uimhir a dhragh no cùram dhen a' ghno-... dhe na gnothaichean seo. Ach rinn e sgrìobhadh a chuir, tha fhios agad, a chuir beachdan iomadh neach ann an Alba, tha fhios agad, air taobh an eaglais ùr a bha a' tighinn a-mach.

CM: Nise, feumaidh sinn cuimhneachadh, an duine a tha sinn a' bruidhinn air ann an seo an-dràsta, 's e duine a bh' ann a bha a' sgrìobhadh tòrr, agus a h-uile leabhar a bha a' tighinn a-mach bhuaithe, can, bho chionn dìreach còrr 's ceud bliadhna air ais, a rèir coltais bha iad a' reic 's dòcha ri deich... deich air fhichead mìle lethbhreac, agus tha sin... àireamh mhòr aig an àm a bha sin, nach e?

EM: Ò 's e. 'S e, 's e. Agus... 's e. Bha dòigh an sgeulaiche aige, agus bha iad ag ràdh gur ann bho a mhàthair a fhuair e seo. 'S e bana-Ghàidheal a bh' inntese. Agus chaochail athair nuair e còig bliadhna a dh'aois. 'S e fear-mara a bh' ann. Bha smac no slup air choreigin aige. Agus 's ann còmhla ri a mhàthair a thogadh e, agus bhiodh ise an-còmhnaidh a-mach air sgeulachdan 's geasragan 's gnothaichean dhen an t-seòrsa sin, 's bha e làn dhen a... dhen an dòigh aig na seann sgeulaichean. 'S e sin agad an t-aithnisg, no mar a theireadh tu fhèin, far-ainm, a bh' aca anns an sgoil ann an Cromba - seanchaidh. Na bhalach, tha fhios agad.

CM: 'S e athair... 's e athair aosta a bh' aige, màthair òg... gu dearbh, bha a mhàthair beò às dèidh dhàsan cur às dha fhèin, oir 's e sin a rinn e, cur às dha fhèin aig deireadh an latha, nach e?

EM: 'S e, 's e. Bha sin duilich. Chuir e làmh na bheatha fhèin, chuir. Agus sin rud nach do chòrd rium mun an leabhar a tha seo, mun an duine a sgrìobh e. Tha e a' togail rudan às na cùisean sin, tha fhios agad, gun robh athair sean 's gun robh a mhàthair òg, agus gun robh... gun robh e uabhasach dèidheil air companas daoine 's mar sin air adhart. Sin rud a tha a' tachairt tric an-diugh. Ach tha an duine sin a' toir rudan às a sin, ach saoilidh mise nach bu chòir dha, a thaobh 's gu bheil... nach urrainn dha duine nach eil beò an-diugh bruidhinn suas air a shon fhèin, agus bhiodh feagal a bheatha air an duine sin nam bitheadh Ùisdean a' Mhuillearaich beò. Shaoilinn-sa co-dhiù.

CM: 'S e fear... fear Mìcheal... Mìcheal Shortland a tha air seo a tharraing ri chèile. Tha esan na fhear-teagaisg ann an Oilthigh Sydney ann an Astràilia. Beagan de ghearan agadsa air ann an sin, ach air an làimh eile, Eachainn, 's dòcha nach e droch rud a th' ann, daoine bho taobh a-muigh an dualchais a bhith a' toirt sùil air nithean mar seo? 'S dòcha gu bheil sinne, 's dòcha, a' tuigsinn na duilgheadasan mun do bhruidhinn thu fhèin gu ruige seo co-cheangailte ris na diofar rudan a thathas a' teagasg dhuinn agus an imcheist a tha sin a' fàgail ann an inntinn gu leòr dhaoine, 's dòcha a' toirt sùil... sùil air bhon an taobh a-muigh, gu bheil e na chuideachadh ann an dòigh?

EM: Uill, tha feadhainn... tha feadhainn a bhuineas dha Ùisdean a' Mhuillearaich beò fhathast, ann an Sasainn 's ann an àiteachan. Bha tè dhiubh a' bruidhinn air an rèidio an latha roimhe, agus bha i uabhasach fhèin troimh-a-chèile mun a' ghnothach a bha seo. Ach tha fhios a'm nach... nach leig ùghdar dhen an t-seòrsa sin a leas mòran dragh a bhith aige dhen a sin. Ach 's e rud a chuir... a dh'fhàg blas rudeigin mì-thlachdmhor na mo bheul, 's e gu bheil... gu bheil na rudan a tha seo air an draghadh suas. Tha mi toilichte gun teagamh gu bheil... gu bheil fòcas, mar gun canadh tu, air an duine a tha seo a-rithist, oir saoilidh mise gur fhiach e, agus rud nach d' fhuair sinn anns an sgoil - cha d' fhuair mise co-dhiù anns an sgoil - anns an seòrsa eachdraidh a fhuair sinn, cha chuala sinn guth mu dheidhinn duine dhen an t-seòrsa sa. 'S ann a bha sinn air ten sixty-six 's gnothaichean mar sin. Agus saoilidh mi gur e rud math a th' ann gu bheil daoine a' bruidhinn air duine mar seo, Albannach a bha cho iomraiteach 's cho eirmseach na latha.

CM: Sin agaibh, ma-thà, iomradh air eachdraidh Ùisdein Mhic a' Mhuilleir, a bhuineadh do Chrombaigh, a bha gu math cliùiteach 's ainmeil airson na diofar dhòighean mun cuala sinn ann an siud aig... bho mheadhan gu deireadh na linn a chaidh seachad. Eachann MacCoinnich a' toirt sùil air an leabhar. Mòran taing dhut, Eachainn, airson an sgeulachd innse, agus mar a thuirt mi aig an toiseach, dh'fhaodadh sinn ùine a thoirt a' dol thairis air a h-uile h-aon dhe na roinnean fa leth a bha siud. Tapadh leatsa, gu dearbha.

EM: Dh'fhaodadh. Mòran taing dhut fhèin, a Choinnich.

CM: Eachann MacCoinnich ann an sin.