Interviewers
Date

Kate MacDonald discusses her school days and life as a schoolteacher.

Kate MacDonald discusses the days she spent in Paible School, Portree School and Jordanhill College. She then talks about the different schools in which she taught on the mainland and in Uist. She also talks about how she married and how she and her husband raised a family of six, and how she spends her time now that she has retired.

NicDhòmhnaill, Ceit [Ceit Dhòmhnaill a' Ghobha]

Island - North Uist

Transcription

Ceit NicDhòmhnaill (CN): Bha sinn a' loidseadh fad na seachdain an Ceann a' Bhàigh. Bha sinn an Sgoil Phaibeil. 'S bha sinn an uair sin a' coiseachd dhachaigh feasgar Dihaoine, ochd mìle, agus a' coiseachd air ais feasgar na Sàbaid, thoradh dh'fheumamaid a bhith san sgoil madainn Diluain. Bha sin math gu leòr nuair a bhiodh deagh shìde ann, ach nuair a bhiodh droch shìde ann bhiodh... fhuair m' athair càr beag Ford, agus uinneagan celluloid air, agus bhiodh e a' dol nar coinneimh nam biodh droch shìde ann. Agus uaireannan eile cuideachd, bhiodh e a' cur fear dhe na gillean a bha faisg air làimh nar coinneimh le gige, 's bhitheamaid a' faireachdainn cho... cho neònach 's a' chlann eile a' ruith dhachaigh a Phaibeil 's na dachaighean aca timcheall 's sinne nar suidhe ann a shin, perched suas ann an gige, agus a' falbh dhachaigh a Chàirinis ann an gige.

Ach co-dhiù, b' fheàrr leinn a bhith a' coiseachd, agus bhiodh Ruairidh Dhòmhnaill Iain Ruairidh, às a' Bhaile Ìochdrach, bha e a' fuireach faisg oirnn, bha e càirdeach dhuinn, bha e cuideachd an sgoil Cheann a' Bhàigh. Fhuair e fhèin bursaraidh a' bhliadhna às ar dèidh-ne, 's bhiodh an triùir againn a' falbh còmhla. A' coiseachd a Cheann a' Bhàigh agus a' coiseachd dhachaigh a Chàirinis oidhche Dihaoine.

Jo NicDhòmhnaill (JN): Ann an Sgoil Phaibeil, tha fhios gun do thòisich sibh air cuspairean a bha ùr dhuibh?

CN: Ò thòisich. Bha mi ag ionnsachadh Laideann, agus saidheans, 's mathematics. Uill, bha sinn a' faighinn arithmetic an Sgoil Chàirinis, ach bha sinn a' faighinn geometry 's algebra an Sgoil Phaibeil. Agus 's e Coinneach MacLeòid à Leòdhas an àrd-mhaighstir sgoile a bh' againn, agus bhiodh esan a' toir dhuinn saidheans agus mathematics ann an togalach ris an canamaid an taigh dearg. Tha e a-nis, chan fhaic thu an-diugh e, tha e air a leagail gu làr a-nist on a chuir iad air dòigh timcheall na seann sgoile ann a shineach. Agus cuideachd... uill, bha sinn a' faighinn fuaigheal an Càirinis fhèin ach bha sinn a' faighinn còcaireachd an Sgoil Cheann a' Bhàigh, agus tha cuimhn' a'm gur e tè dhe na primary teachers a bhiodh a' toir dhuinn sin, Mòr NicCumhais, Mòr Fhionnlaigh a chanamaid rithe, agus bha i a' toir dhuinn còcaireachd, agus ò, 's i bha math air a thoir dhuinn cuideachd, agus recipes ga thoir dhuinn, 's bhitheamaid a' dèanamh rudan. Agus bha Màiri NicAmhlaigh an tidsear... am primary... an tidsear aig a' bhun-sgoil, tè eile dhiubh, a' toir dhuinn fuaigheal 's fighe, 's bhitheamaid a' dèanamh embroidery an uair sin 's rudan beaga mar sineach, ag ionnsachadh... dh'ionnsaich iad tòrr dhuinn, an dithis a bha sin.

JN: Às dèidh Sgoil Phaibeil chaidh sibh dhan a' cholaiste?

CN: Chaidh mi an uair sin, bha mi trì bliadhna ann an Sgoil Phaibeil, 's chaidh mi an uair sin a dh'Àrd-sgoil Phort Rìgh airson trì bliadhna, agus ò, sin far an robh an t-àite laghach, Sgoil Phort Rìgh. Cho duilich 's a bha sinn ga fhàgail. Bha sinn a' fuireach ann a' hostel, Margaret Carnegie Hostel a chanadh iad rithe, agus bha matron ann a shineach agus assistant matron, 's bha sinn a' faighinn deagh bhiadh ann a shin. Bha e a' còrdadh rinn uabhasach fhèin math. Tha cuimhn' a'm gun robh cù... abhag bheag aig a' mhatron, 's e Marsco an t-ainm a bh' air.

JN: Às dèidh a' bheinn.

CN: Bha e an-còmhnaidh a' comhartaich. Terrier beag a bh' ann. Agus ò, bhiodh e ann a shineach 's bha e còmhla... a h-uile taobh a reigheadh i, bha Marsco a' falbh cuide rithe.

JN: An robh iad strict oirbh anns a' hostel?

CN: Ò strict. Gu dearbh fhèin, chan fhaigheadh tu a-mach an dèidh a' chòig uairean, a-mach air an doras, mura d' reigheadh tu a-mach a chluich gèam rounders dhan a' ghàrradh. Uill bha tennis court cuideachd ann, 's bha sinn a' cluich sineach Disathairne, agus uaireannan an dèidh na sgoile, ach cha robh sinn... bha iad uabhasach strict, agus bha thu an uair sin a' dol dhan study, agus bha an assistant matron, air neo am matron fhèin, uaireannan an dithis aca, a' suidhe ann a shineach, agus dh'fheumadh tu homework, do cheann crom ann a shin ag obair air sgrìobhadh Gàidhlig 's Laideann 's a h-uile sìon a bha ri dhèanamh.

JN: Cà 'n deach sibh dhan a' cholaiste?

CN: Chaidh mi an uair sin a Chnoc Iòrdain, Colaiste Chnoc Iòrdain, a dh'ionnsachadh mar a bhithinn a' teagasg ann am bun-sgoil, agus chòrd sin rium cuideachd.

JN: Thàinig sibh tro na bliadhnaichean sin ann an Cnoc Iòrdain, agus cà 'n d' fhuair sibh a' chiad obair a' teagasg?

CN: A' chiad obair a fhuair mise a' teagasg, nuair a thàinig mise a-mach, bha mi a-mach ann an nineteen... bha mi trì bliadhna an Cnoc Iòrdain. Nuair a thàinig mise a-mach ann an nineteen thirty-eight, bha tidsearan... bha tòrr thidsearan, tidsearan gu leòr ann, mar gun canadh tu gun robh glut ann dhiubh, agus an àite a' cur airson Inbhir Nis, 's ann a bha mi a' smaoineachadh gum b' fheàrr dhomh a dhol na b' fhaide air falbh agus experience fhaighinn ann an àiteachan eile, so chuir mi airson sgoil ann an Wigtownshire, faisg air Sròn Reamhar ann an ceann a deas Alba, agus fhuair mi àite ann a shineach ann an Stoneykirk School, agus bha e a' còrdadh rium uabhasach fhèin math. Bha sineach an nineteen thirty-eight. Nist, thòisich an cogadh ann an nineteen thirty-nine, agus bha mo mhàthair... bha mo phàrantan ag iarraidh orm tighinn na b' fhaisge air an dachaigh, so chuir mi airson... sgrìobh mi gu Mr Howard, 's e an Director of Education a bh' ann an Inbhir Nis an uair sin, agus chuir e mi do Sgoil Chinn Loch Airceig, faisg air Gleann Deasairidh. Tha sin ann an sgìre Loch Abar. Agus tha cuimhn' a'm air aon sgoilear ainmeil a bh' agam san sgoil sin, sin agaibh Tormod MacGill-Eain, am bàrd agus am pìobaire, 's an duine ainmeil a tha sineach.

JN: Tormod air Telly?

CN: Sin Tormod air... cò ach Tormod. Bha e san sgoil. Tha cuimhn' a'm air a sineach, agus tha cuimhn' a'm far an robh mi a' loidseadh còmhla ri gamekeeper, agus an t-àite a bha seothach, bha e doirbh faighinn thuige, a bheil fhios agaibh, bha e iomallach.

JN: An e Ceann Loch Airceig a bha seo?

CN: Ceann Loch Airceig, 's e.

JN: 'S e àite iomallach a tha sin.

CN: Àite iomallach, 's e. Gleann Deasairidh, 's e an t-ainm a bh' air an àite anns an robh mi a' loidseadh, agus bha mi a' fuireach còmhla ri gamekeeper agus ris a bhean ann a shineach. Agus bha i sin a' dèanamh biadh a bha dìreach air leth math. Agus na venison pâtés a dhèanadh i sin, cha do dh'fheuch mi rud riamh cho math riutha. Sitheann fèidh a' dèanamh na pâtés, bha e dìreach blasta fhèin.

JN: An robh mòran Gàidhlig anns an sgìre sin?

CN: Ò bha Gàidhlig aca. Bha Gàidhlig aca. Bha. Bhiodh iad a' bruidhinn Gàidhlig. Bhiodh an gamekeeper... an gamekeeper ga bruidhinn. Stiùbhartach a bh' ann.

JN: 'S dè cho fad 's a thug sibh ann a shin?

CN: Uill, feumaidh gun robh mi dà bhliadhna no 's dòcha bliadhna gu leth ann an Ceann Loch Airceig. Agus fhuair mi an uair sin sioft dha na Ceallan, an Uibhist a Tuath, agus bhithinn a' dol sìos ann a shin tarsainn na tràghad nuair a bhiodh latha brèagha ann, a' coiseachd sìos dha na Ceallan. Bha mi fhìn 's Ceit NicCòrcadail nach maireann, bha i a' tidseadh an Griomasaigh, agus bhitheamaid a' tighinn dhachaigh tarsainn na fadhlach còmhla. Nam biodh latha brèagha ann choisicheamaid a-nuas à Griomasaigh a Chàirinis. Ach nam biodh an làn mòr ann, làn a-staigh, bhiodh Ailig Alasdair 'ic Eòghainn gar toir suas gu cidhe beag Chàirinis. Bhiomaid fhìn glè thric a' stiùireadh a' bhàta do dh'Ailig. Bhiodh e a' toir dhuinn na stiùir.

JN: Cò ris a bha Sgoil nan Ceallan coltach anns an àm sin?

CN: Bha dìreach mar a tha i an-diugh. An rùm mòr an siudach, agus teine guail, mòine - teine mònadh. Stòbh agus teine mònadh ann. Agus bha... chan eil cuimhn' a'm cò mheud a bha a' dol innte ach bhiodh an rùm làn sgoilearan co-dhiù. Tha mi cinnteach gum biodh suas ri fichead ann.

JN: 'S e dìreach sibh fhèin a bha a' teagasg?

CN: 'S mi leam fhìn, 's mi. Leam fhìn.

JN: Seachd clasaichean?

CN: Seachd clasaichean. A h-uile duine. O chòig bliadhna gu dusan.

JN: Am biodh luchd-teagaisg eile 's dòcha a' tighinn gur cuideachadh, a dhèanamh rudan mar PE no ceòl no càil mar sin?

CN: Chan eil cuimhn' a'm air cus sam bith gam chuideachadh ach dìreach mi fhìn, ag obair leam fhìn air a h-uile sìon. Fighe 's fuaigheal 's òrain Ghàidhlig 's a h-uile dad mar sineach.

JN: An robh na pàrantan taiceil?

CN: Anns na Ceallan?

JN: Anns na Ceallan.

CN: Ò bha. Ò bha. Deagh dhaoine a bh' annta. Gu math toilichte nam biodh a' chlann a' dèanamh math san sgoil.

JN: Às na Ceallan ghluais sibh a Loch nam Madadh?

CN: Ghluais mi a Loch nam Madadh an uair sin. Agus bha mi fhìn agus Calum Iain 'ic Choinnich agus a' bhean aige, Màiri, nach maireann, bhàsaich i an-uiridh. 'S e Miss Tulloch a bh' oirre mun do phòs i 's bha i a' tidseadh an Uibhist ron a sineach. Agus bha an triùir againn an Loch nam Madadh. Agus bha trì fichead 's a ceithir san sgoil an uair sin. Ò, 's e Sgoil Loch nam Madadh, bha i adhartach cuideachd. 'S e deagh sgoil a bh' innte. Bha Calum fhèin, bha e math air a' chlann ionnsachadh. Agus bha a' bhean aige uabhasach math air ceòl. 'S ann à Nethy Bridge a bha i. Agus bhiodh treat ann a h-uile Christmas, agus an treat a bha seothach, airson na cloinne, 's e am badminton club a b' àbhaist a bhith ga ruith, agus 's ann an taigh na cùrtach a bha a' chuirm air a cumail, agus ò, bha iad ainmeil math, na cuirmean a bha seothach, thoradh bha bean a' mhaighstir-sgoile, Mrs MacLeod, uabhasach math air ceòl, agus na h-òrain a bhiodh i ag ionnsachadh dhan chloinn agus an choir, bha e dìreach air leth math. Agus bhithinn fhìn ag ionnsachadh òrain dhaibh cuideachd, agus aithris bàrdachd agus dealbhan-cluiche beaga a bhiodh againn, rudan beaga coltach ri, I had a little nutmeg nothing would it bear, 's rudan beaga mar sineach. Agus bu thoigh leis a' chloinn cuideachd e, 's ò bha iad math, bha iad math air seinn, agus bha e a' còrdadh ri na pàrantan, agus bha na pensioners uile a' tionndadh a-mach ann a shineach, 's bha e... 's e rud sònraichte a bh' anns a' chuirm a bha seothach. 'S e dìreach an highlight aig a' bhliadhna dha muinntir Loch nam Madadh uile.

JN: Agus am maighstir-sgoile a bha còmhla ribh ann an Loch nam Madadh an uair sin, bha e fhèin ri bàrdachd, nach robh?

CN: Ò bha, Calum Iain 'ic Choinnich. Bha e na bhàrd. 'S e a rinn an t-òran a tha sineach, 'Bu chaomh leam bhith an Uibhist an àm losgadh an fhraoich', agus tha e air a chur na chèile uabhasach math. Uill, sin aon fhear as aithne dhuinn a rinn e, ach tha mi cinnteach gun do rinn e gu leòr nach do dh'innis e mun deidhinn.

JN: Agus 's ann an Loch nam Madadh a phòs sibh?

CN: Uill, nuair a thàinig na gillean dhachaigh às a' chogadh, thàinig Ailig Dòmhnallach à Ceann Loch Iùbh an Siorrachd Rois a dh'obair dhan bhanca ann a sheothach, agus phòs sinn an nineteen forty-seven, agus chaidh mi air ais a thidseadh an dèidh sineach. Bha mi a' tidseadh treiseag.

JN: Thog sibh teaghlach ann an Loch nam Madadh?

CN: Thog sinn sianar de theaghlach an Loch nam Madadh - ceathrar nighean agus dithis ghillean.

JN: Bha dà phaidhir twins agaibh?

CN: Bha, dà phaidhir twins againn.

JN: Tha fhios nach robh sin furasta ann an làithean far nach robh na goireasan a th' aig daoine an-diugh ann?

CN: Ò cha robh e furasta idir, gu dearbha cha robh e furasta. Bha obair uabhasach anns an nigheadaireachd agus anns na nappies, thoradh 's ann an October a rugadh na chiad twins a bh' agam, agus ann an September a rugadh an dàrna feadhainn, 's bha an t-sìde an uair sin, an t-àm sin dhen bhliadhna bhiodh i a' fàs fuar agus... droch shìde ann, 's fliuch, agus bha obair uabhasach ann a bhith a' tiormachadh, a' tiormachadh nan aodaichean aca 's na nappies, ach...

JN: Ciamar a bha sibh a' dèanamh a' ghnothach, a chionn 's... an robh cuideigin agaibh gur cuideachadh?

CN: Uill, cha robh, cha robh. Ach dìreach gum biodh nighean òg anns a' bhaile a' toir a-mach a' phram dhomh uaireannan, gan toir a-mach anns a' phram, agus bhiodh sin a' toir dhomh treiseag bheag dhomh fhìn. Co-dhiù, bha iad faisg air a chèile, so bha sianar a theaghlach agam agus iad uile na b' òige na seachd bliadhna. Bha, siud mar a bha. Ach anyway, fhuair sin air adhart. Bha a' ghriùthrach 's rudan mar sineach a' tighinn, 's bha e doirbh nuair a bhiodh iad bochd.

JN: Cha robh biadh ri fhaighinn ann an crogain an uair sin?

CN: Cha robh, ach a' dèanamh a h-uile sìon thu fhèin. A' dèanamh a h-uile dad.

JN: Cuin a chaidh sibh air ais a theagasg?

CN: Chaidh mi air ais a theagasg ann an nineteen sixty-one, tha mi a' smaoineachadh. Bha Doctor MacLean, bha feum aige air tidsear ann an Cladach Chirceboist.

JN: 'S esan a bha bhos cionn foghlam ann an Siorrachd Inbhir Nis aig an àm?

CN: 'S e, an uair sin. Agus rinn mi bliadhna ann a shineach, dìreach relieve-adh gus am faigheadh duine a reigheadh ann fad an t-siubhail. Agus an uair sin, bha mi a-staigh an uair sin bliadhna, agus chaidh mi ann an nineteen sixty-three a Thaigh a' Gheàrraidh, a Sgoil Thaigh a' Gheàrraidh, agus bha mi seachd bliadhn' deug ann a shin gus an do retire mi ann an ninety eighty-one. Agus sin an sgoil bu laghaiche anns an robh duine riamh, Sgoil Thaigh a' Gheàrraidh. Tha rùm brèagha ann, agus tha e cho fradharcach agus cho mòr agus cho rùmail, agus a' chlann a bha sineach, cha b' urrainn dhut clann bu laghaiche na sgoilearan Thaigh a' Gheàrraidh fhaicinn no bhith gan teagasg. Agus bha na pàrantan an sin uabhasach math gus mo chuideachadh cuideachd.

JN: Tha cuimhn' a'm a dhol dhan an sgoil sin aon turas agus sibh ann, 's bha sibh a' dèanamh an t-uabhas a thaobh obair nàdair, a thaobh Gàidhlig, a thaobh bàrdachd. An e ùidh shònraichte a bh' agaibh fhèin ann an obair nàdair?

CN: 'S e. Bha mi uabhasach dèidheil air, air a bhith... uill, obair nàdair, dìreach. Eòin, 's neadan, 's flùraichean, 's rud sam bith a bhuineadh do dh'obair nàdair. Croitearachd. Ò, croitearachd. Bu thoigh leam a bhith ag obair air a sin cuideachd, 's bha fhios aig a' chloinn fhèin air tòrr mu dheidhinn. Bha iad ag ionnsachadh mar a bha iad a' fàs suas om pàrantan. Agus tha cuimhn' a'm aon turas, bha... rinn sinn project air croitearachd, agus bha na gillean a bh' ann, bha iad uabhasach dòigheil, agus chuir sinn buntàta, agus chuir sinn corca beag, ann an gàrradh an taigh-chòmhnaidh, 's dh'fhàs e, agus chuir sinn aon phucaid buntàta agus fhuair sinn cus a bharrachd air a sineach às, nuair a thog sinn e. Bha dhà no trì pucaidean no an còrr ann. Agus rinn iad sguab... cheangail iad... bhuain iad fhèin an t-arbhar, tha mi cinnteach gur e corran a bhiodh aca, agus rinn iad sguaban air 's rinn iad suidheachain, agus fhuair sinn am bliadhna sin Cupa Thròndairnis airson sineach. Och bha tòrr... na sgoiltean air feadh Uibhist a' faighinn sineach, triop mu seach. Sgoil Dhùn Sgealair, Sgoil nan Ceallan, 's sgoiltean mar sin. An fheadhainn a bha, fhios agad, far an robh a' Ghàidhlig làidir, bha iad a' dèanamh nan rudan sin. Bha iad dìreach, a' Ghàidhlig aca cho fileanta 's bha iad cho math oirre, agus ò na pàrantan a bha sin, chan urrainn dhomh moladh gu leòr a dhèanamh orra. Pàrantan Thaigh a' Gheàrraidh, bha iad dìreach air leth. 'S tha mi cinnteach gu bheil iad mar sin fhathast cuideachd, ach mo thruaighe tha iad a' dùnadh na sgoile a-nis. Tha iad a' bruidhinn air a dùnadh co-dhiù, agus tha mi cinnteach gun tachair sineach. Tha mi an dòchas nach tachair, ach tha eagal orm gun tachair.

JN: A bheil sibh a' smaoineachdainn gur e call a bhiodh ann nan tachradh e?

CN: Ò 's e call a bhiodh ann, thoradh tha Sgoil Thaigh a' Gheàrraidh cho... cho math airson eòlas nàdair. Tha lochan ann, 's tha a' bheinn ann, 's tha a h-uile rud dìreach timcheall ann a shineach agus an cladach shìos, an Tràigh Iar shìos ann a shineach aig Hòigearraidh, 's chan fhaca thu àite riamh cho math ris airson obair nàdair 's envir-... mar a chanas iad, environmental studies.

JN: An robh sibh fhèin a' cleachdadh sin? Am biodh sibh a' toirt a' chlann a-mach chun an locha chun a' chladaich?

CN: Ò bhitheadh. Ò bhitheadh, bhitheadh, bhitheadh. An-còmhnaidh sìos chun an Tràigh Iar, agus ag ionnsachadh mu dheidhinn sligean 's na beothaichean beaga. Agus cuideachd bha sinn a' dol gu Abhainn an Riadhain. Rinn sinn project air a sineach cuideachd airson Can Seo, Abhainn an Riadhain, seachad air Baile an Locha ann a shineach, faisg air Baile an Locha, agus far a bheil hut... talla a' chattle show ann a shineach. Agus bha sinn... rinn sinn sineach 's bha sinn air Can Seo air an telebhisean, agus chòrd e ris a' chloinn uabhasach fhèin math.

JN: Chòrd na bliadhnaichean a bha sibh an Taigh a' Gheàrraidh ribh?

CN: Ò math fhèin. 'S iad bliadhnaichean cho toilichte 's a bh' agam riamh.

JN: Nis, a Cheit, tha sibh air ur dreuchd a leigeil dhibh bho chionn dhà no thrì bhliadhnaichean an seo. Dè man a tha sibh a' cur seachad an ùine?

CN: Tha mi a' cur seachad na h-ùine... tha mi a' dol dhan Women's Guild againn an Loch nam Madadh, an Eaglais na h-Alba. Comann nam Ban, 's e a chanas ris, 's tha sin againn a' tòiseachadh a h-uile foghar 's a' sgur anns a' Mhàrt, sa mhìos Mhàrt, 's tha sineach, tha coinneamhan againn a h-uile cola-deug, agus tha e dìreach... cruinneachadh uabhasach laghach a tha seothach. Bidh daoine a' tighinn a bhruidhinn rinn, 's bidh bean a' mhinisteir, Mairead Nic a' Ghobhainn, 's i tha os a chionn, agus cuiridh e seachad an oidhche dhuinn, nuair a chruinnicheas sinn còmhla shìos ann an talla na h-eaglais. Agus cuideachd, bidh sinn a' dèanamh fuaigheal 's fighe 's rudan airson sale a bhios againn a h-uile bliadhna. Agus cuideachd, tha club againn, againn fhìn ann a sheo, an afternoon club, Lochmaddy afternoon club. Sin an fheadhainn a th' air trì fichead a leigeil seachad. Tha iad a' coinneachadh a h-uile cola-deug ann an rùm anns an ospadal. Ghealladh taigh-cèilidh dhuinn, ach cha d' fhuair sinn fhathast e. Tha sinn beò an dòchas gum faigh sinn e, an ùine nach eil uabhasach fada. Agus bidh sinn cuideachd, bidh feadhainn a' tighinn a bhruidhinn rinn ann a shineach. 'S bidh sinn a' falbh 's bidh sinn a' dol gu dinnear 's a' cur seachad na h-ùine mar sineach. Agus cuideachd, 's toigh leam fhìn a bhith a' sgrìobhadh. Nuair a bhios mi... an àite a bhith a' watch-adh an telebhisein uaireannan bidh mi a' toir thugam peann 's pàipear 's a' sgrìobhadh stòireannan beaga - rudan [?a bhios cuimhn' agam air] nuair a bha mi òg, a bheil fhios agaibh.

JN: 'S tha sibh an sàs ann an Comann Eachdraidh Uibhist a Tuath?

CN: Ò, Comann Eachdraidh Uibhist a Tuath. Tha sin againn cuideachd 's tha e uabhasach... a' faighinn air adhart uabhasach fhèin math.

JN: Leis a sin chan eil sibh nur tàmh?

CN: Chan eil. Ò chan eil mionaid agam. Tha mi uabhasach riaslach.