Mar a thionndaidh èisg Alasdair Mhòir gu ùir.

How Alasdair Mòr's fish turned to dirt.

Alasdair Mòr mac Iain Làidir was fishing. Another man said it was time to share his catch, but Alasdair said there were plenty more fish in the river. When the moor-cock crew the man disappeared. Instead of fish, Alasdair had nothing but dirt.

Alasdair Mòr mac Iain Làidir

Transcription

Peggy MacDonald (PM): Alasdair Mòr mac Iain Làidir. Chuala mi am fear sin, am fear a bha ag iasgach. Cha chreid mi nach cuala mi... chuala mi aig m' athair i. Alasdair Mòr mac Iain Làidir.

Calum MacIllEathain (CM): 'S ciamar a bha i siud a' dol? Bheil sibh a' fàs sgìth ge-tà?

PM: Chan eil. Bha am fear sa ag iasgach, fhios agaibh, 's bha fear eile air taobh na h-aibhne, teansa nach robh e math, agus thuirt am fear a bh' air taobh eile na h-aibhne:

"Alasdair Mhòir 'ic Iain Làidir, mithich roinn," ars esan.

"Tha sgiollasag a-null agus sgiollasag a-nall," ars Alasdair Mòr, "tha gu leòr a dh'iasg air an abhainn fhathast."

Agus ghlaodh esan:

"Alasdair Mhòir 'ic Iain Làidir, mithich roinn."

"Sgiollasag a-null agus sgiollasag a-nall," ars esan, "tha gu leòr a dh'iasg air an abhainn fhathast," ars esan.

Agus dh'fhan e ann a shin, agus nuair a ghairm coileach na circe-fraoiche, dh'fhalbh am fear a bha an taobh thall dhen abhainn, agus cha robh iasg no rud eile aige mura robh tòrr ùireach aige.