Boban Saor agus a' Bhean Ghlic.

Date April 1963

Boban Saor and the clever wife.

Boban Saor and his son were working for a landowner. When the work was near completion, a servant told them that they were not going to receive payment, and that, in fact, they were to be put to death. Fortunately, Boban Saor hatched a clever plan of escape.

Boban Saor

Iain MacAonghuis: Shin sibh ma-thà.

Pàdraig Stiùbhart: Fhuair Boban Saor agus a mhac, fhuair iad litir ag innse dhan dithis aca, bhon an uachdaran, a bha pìos bho... air falbh bhon an àite aca fhèin - cha b' ann anns a... anns an t-siorrachd acasan a bha e co-dhiù - fhuair iad fios airson a dhol a chàradh an taighe aige, nan dithis, agus iad a bhith ag imeachd cho luath 's a b' urrainn dhaibh. Ach rinn Boban Saor, rinn e... rinn e deiseil làrna-mhàireach airson falbh, e fhèin 's a mhac.

Agus thug iad leis an uidheam saorsainneachd, an dithis aca. Agus nuair a bha an duine òg a' fàgail a bhean, thuirt a bhean ris:

"Nis," thuirt ise, "na toir oidhche gu bràth air falbh bhuamsa gun leannan agad."

Bha an duine òg a' smaoineachadh nach robh i glic, ach co-dhiù, biodh sin man a bhitheas e. Ach dh'fhalbh e.

Nuair a dh'imich iad air an rathad, e fhèin 's athair:

"Nist," thuirt athair ris, "giùlain thusa mise an-diugh, 's giùlainidh mise thusa a-màireach."

Air a chuala am balach an rud a thuirt e, thill e air ais. Bha athair gu math trom. Cha b' urrainn dhan a' bhalach a ghiùlan. Thill e air ais 's ràinig e an doras.

"Dè thug ort tilleadh?" thuirt a bhean ris.

"Ma-thà, thug," thuirt esan, "cò b' urrainn an duine ud a ghiùlan air a mhuin?" thuirt esan. "Thuirt e riumsa," ars esan, "'Giùlain thusa mise an-diugh agus giùlainidh mise thusa a-màireach.'"

"Ò bhabhdair," thuirt ise, "gun toinisg. 'S e bha d' athair ag iarraidh ort," ars i, "cùm naidheachd ris an-diugh, agus chùmadh esan naidheachd riutsa a-màireach."

"Ò an e sin a bha e a' ciallachadh?" thuirt am mac.

"'S e," thuirt ise.

Ach shiubhail an dithis aca. Agus ò, bha an gille a' toir dha na bh' aige a sheanchasan, agus bha athair gan toir dhàsan an làrna-mhàireach, 's bha seo a' dèanamh cuideachadh dhaibh air an rathad 's a' cur seachad an ùine.

Ach co-dhiù, ràinig iad taigh an uachdarain a bha seo. Agus bha mòran saoir eile romhpa. Ach bha ainm uamhraidh air Boban Saor gun robh e na fhear-ceàird math, agus bha fhios aig na saoir eile air seo. Agus bha Boban Saor agus a mhac, bha iad ri taobh a chèile, agus thug e sùil air na saoir eile a bha a-staigh.

"Seo," thuirt esan ri mhac, ris a phreantas, mas fhìor gur e preantas a bha na mhac. "Seo," thuirt esan, "cuir cas anns an tàl sin."

Dh'fhalbh am mac agus thòisich e a' cur cas anns an tàl. Agus nuair a bha a' chas deiseil, thug e a' chas dha athair.

"Cuir sìos an tàl ann an sin," thuirt esan.

Chaidh an tàl a chur sìos san talamh. Thilg e a' chas an-àird dhan iarmailt agus shàthaidh a' chas i fhèin sìos ann an ceann an tàil.

Dar a chunnaic na saoir eile an rud... obair a' phreantas, theich iad fhèin a-mach. Dh'fhàg iad an t-àite, 's dh'fhàg iad an t-àite gu lèir aig... aig Boban Saor agus a mhac.

"Uill, uill," thuirt iadsan, "air a rinn am preantas siud, dè nì an t-athair."

Ach co-dhiù, theich iad. Bha seo an obair na bu mhotha air càch... air Boban Saor 's air a mhac. Bha iad na b' fhaide ann. Thug iad aon sia mìosan ann.

Ach a ghiall, cha do chuimhnich an duine òg an rud a thuirt a' bhean aige ris. "Na toir oidhche gu bràth air falbh bhuamsa gun leannan agad."

Ach chuimhnich e an oidhche seo. Bha searbhanta ann a shin. An tè a b' òige a bh' ann. Agus ò, bha e a' cumail bruidhinn rithe. Chan eil fhios. Ach co-dhiù, carson a bha e ga dhèanamh ach bhon a chaidh iarraidh air.

Ach dh'fhairich e i a' fàs glè thùrsach an oidhche seo.

"Gu dè tha ceàrr ort?" thuirt esan.

"Och coma sin," thuirt ise, "dè tha ceàrr orm."

"Ach," thuirt esan, "nach innis thu dhomh gu dè tha ceàrr? Tha rudeigin nach eil ceart ceàrr ort. Tha rudeigin ceàrr ort. Cha b' àbhaist dhut a bhith mar sin."

"Uill," thuirt ise, "ma ghlèidheas tusa mise, innsidh mi dhut dè tha ceàrr orm," thuirt ise. "Ach," thuirt ise, "bidh mo bheatha-sa glè ghoirid ma dh'innseas tu càil ormsa," thuirt ise. "Chuala mise," thuirt ise, "an t-uachdaran agus a mhac a' dèanamh suas," thuirt ise, "suim airgead a bh' aig an dithis agaibhse ri fhaotainn, agus labhair... thuirt am mac ris an athair, mac an uachdarain ri athair, 'Ò ma tha na h-uiread sin a dh'airgead aca ri fhaighinn,' ars esan, 'nì mise gnothach cabhagach riutha a-nochd.' Agus tha sin ag innse," thuirt ise, "dhòmhsa nach fhaic mi tuilleadh ach a-nochd thu," thuirt an t-searbhanta ris.

"Ò seadh," thuirt am balach.

"Glèidhidh tu mise?" thuirt ise.

"Ò glèidhidh," thuirt am mac.

Ach chaidh am balach suas 's dh'innis e seo dha athair.

"Ò glè mhath," thuirt... thuirt Boban Saor. "Nach cuir thu fios air an t-searbhanta 's nach can thu rithe gu bheil Boban Saor ga h-iarraidh."

'S ann a ghabh an t-searbhanta eagal.

"Chan eagal dhut," thuirt e. "'S e m' athair a tha gad iarraidh."

Chaidh an t-searbhanta suas.

"Nach can thu ris an uachdaran," thuirt esan, "mas e do thoil e, bho nach urrainn dhòmhsa a dhol ann. 'S e seann duine a th' annamsa. Can thusa ris an uachdaran gun do rinn mise dìochuimhne mhòr. Ach," thuirt esan, "cha tig an aois leatha fhèin. Agus 's e an aois a choisinn seo dhòmhsa," thuirt esan. "Rinn mise dìochuimhne mhòr, agus cha bhi an taigh ceart gu bràth gus an tig e, gus am faigh mise grèim air. Dh'fhàg mise aig an taigh e."

Dh'fhalbh an nighean 's dh'innis i seo dhan... dhan an uachdaran. Anns an spot, chaidh an t-uachdaran suas far an robh e.

"Dè thug ort," ars esan, "nach tug thu sin," thuirt esan, "còmhla riut," thuirt esan, "an latha a thàinig thu ann an seo?"

"Air a thig an aois a tha mise," thuirt esan, "ortsa, thig an rud a th' ormsa ortsa," thuirt esan, "dìochuimhne."

"Ò dh'fhaodadh sin a bhith," thuirt an t-uachdaran. "Uill," thuirt esan, "cuiridh tu do mhac ga iarraidh a-màireach."

"Mise," thuirt Boban Saor, "cha chuirinn-sa mo mhac a dh'iarraidh an rud a tha mi ag iarraidh," thuirt esan. "Chan fhaigheadh e gu bràth e," thuirt esan. "Ach cuiridh mi do mhac-sa ga iarraidh. Chan earb mise ri mo mhac fhèin," ars esan. "Chan eil ciall gu leòr aige."

"Nach earb?" thuirt an t-uachdaran.

"Chan earb," thuirt esan.

Dar a thàinig a' mhadainn:

"Ò uill," thuirt esan, "feumaidh mi a-rèist am mac a chur ann."

"Feumaidh," thuirt esan. "Cha chuir mise mo mhac fhèin ga iarraidh idir. Chan earbainn an gnothaich idir ris."

Dar a thàinig a' mhadainn ma-thà, rinn am balach e fhèin deas, mac an uachdarain, 's chuir e an t-each [?fodha], 's an dìollaid air.

"Dè a-nise," thuirt esan, "a tha mi ag iarraidh?"

"Uill," thuirt Boban Saor ris, "nuair a ruigeas tu mo dhachaigh-sa, nuair a ruigeas tu mo dhachaigh-sa," thuirt esan, "feòraicheas tu," thuirt esan, "càit a bheil bean an taighe. Cha bhruidhinn thu ri duine gus an ruig thu bean an taighe, 's cha toir thu seachad an naidheachd agamsa gu duine," ars esan, "gus an ruig thu bean an taighe. Faighnicheas tu cà bheil i. Agus air a thig bean an taighe, agus gun can i gur e bean an taighe a th' innte, faodaidh tu labhairt di."

"Dè tha mi ag iarraidh? Dè tha mi a' dol a dh'iarraidh?"

"Iarraidh tu," ars esan, "iarann cur an aghaidh car."

Dh'fhalbh e an làrna-mhàireach, 's ràinig e taigh Boban Saor. A' chiad boireannach a thàinig a dh'ionnsaigh an doras, thàinig e chun... thàinig e... chunnaic e an grèidhear. Ach co-dhiù, 's e boireannach a chaidh a chantainn ris. Co-dhiù, ràinig... chunnaic e searbhanta.

"An tusa bean an taighe?"

"Cha mhi," thuirt ise.

"Uill," thuirt esan, "tha mi airson bean an taighe fhaicinn."

Thàinig i a-nuas far an robh e.

"Seadh, 'ille òig," thuirt ise, "dè fàth do thurais?"

Dh'aithnich i glè mhath gur e mac an uachdarain a bh' ann, thoradh bha e fhèin, agus bha an t-each, 's bha an dìollaid na bu spaideile na iadsan.

"Chuir Boban Saor mise a dh'iarraidh," thuirt esan, "iarann cur an aghaidh car."

"Ò seadh," thuirt ise, "nach e a rinn an dìochuimhne. Trobhad thusa a-staigh ann an seo," thuirt ise, "agus gheibh thu e. Tha e rudeigin trom airson mo leithid-sa," thuirt ise, "a thogail. Ach cha chuir e càil ortsa. Trobhad thusa agus gheibh thu e."

Agus:

"Ò thèid," thuirt esan.

"Gabhaidh," ars esan [sic], "an grèidhear cùram dhen each agad. Feumaidh tu biadh fhaighinn co-dhiù."

"Beir air an each," thuirt esan, "'s cuir dhan an stàball e."

Agus:

"Thig thusa an rathad seo," thuirt ise, "agus gheibh thusa an rud a tha thu ag iarraidh. Tha e air fhalach agamsa ann an seo," thuirt ise.

Dh'fhalbh i ann an sin 's thug i a-staigh do na rùmannan e agus thug i gu rùm dorcha e.

"Nist," thuirt ise, "tha doras eile ann an seo. Tha mi a' dol ga fhosgladh," thuirt ise, "ach fuirich thusa anns an rùm sin," thuirt ise, "gus am fosgail mise an doras eile, gu 'n dèan mi an t-àite rèidh romhad."

"Ò fuirichidh," thuirt e.

'S nuair a fhuair ise a-staigh dhan rùm e, ghlais i an doras air.

"Nist," thuirt ise, "bios thusa ann an sin gus am faigh mise an duine agam fhèin dhachaigh, agus m' athair-cèile."

'S ann an uair seo a dh'aithnich e gun robh e na phrìosanach.

Ach co-dhiù, thug e aon latha ann. Ò, chaidh biadh a thoir dha, ach cha b' ann tron doras. Chaidh a thoir tro tholl dha. Fhuair e biadh aon latha 's fhuair e biadh an dàrna latha. Ach an treas latha thug e [?gaoir], agus b' fheudar dha [???].

"Sgrìobh," thuirt esan [sic], "ann an sin, le do làmh-sgrìobhaidh fhèin gu bheil thu glaiste agamsa, agus mura faigh mise m' athair-cèile ann an seo, agus an duine agam, agus m' athair-cèile slàn fallain ann an seo agus an tuarastal, bios tusa ann an seo agamsa mar phrìosanach."

Uill, dh'iarr e esan a dhol air adhart leis an litir 's gun tug e...

"Cha tèid," thuirt ise. "Cha tèid thusa an sin, ach thèid an grèidhear agamsa ann. Ach bheir thusa dha an litir."

'S e seo a bha deis ma-thà. Rinn esan litir 's thug e dhan a' ghrèidhear e 's dh'fhalbh an grèidhear an làrna-mhàireach, ghabh e air adhart. Agus ràinig e an seòrsa caisteal no tùr, no dè sam bith a bh' ann. Ràinig e e, agus thug e dhan an uachdaran an litir.

"Seadh, seadh," thuirt esan. "An ann mar sin a tha?"

Agus leig e às e. Leig e às an t-athair-cèile agus an gille.

Sin agad Boban Saor agus bean a mhic. Fhuair e bean ghlic. Fhuair e bean ghlic a-mach a dh'aithnicheadh a h-uile càil a bh' air aire fhèin, 's dh'aithnicheadh ise a h-uile càil a bh' air aire a h-athar-cèile.

Sin a' chrìoch air.