Sgleò-shealladh air tòrradh a thàinig gu bith.

A phantom funeral which came to be.

Neil Campbell told of a phantom funeral he had seen. He recognised some of the mourners, his own two brothers and others amongst them. A fortnight later the very funeral took place. A woman from the island had passed away on the mainland and her body was brought home to Colonsay to be buried. Neil Campbell was a Baptist and a religious man.

Parish - Colonsay and Oronsay

Island - Colonsay

Island - Colonsay

Transcription

Bella NicNèill: 'S e duine eile, Niall Caimbeul a bh' air, bha e a' dol do dh'Àird Innis agus ghabh e an Rathad Àrd, mar a bhiodh aca air, 's nuair a bha e letheach a-nunn an rathad chualaig e coiseachd dhaoine 's bruidhinn dhaoine shìos fodha. 'S chaidh e far am faiceadh e sìos fodha 's cha robh duine ga fhaicinn ann. 'S dh'aithnich e guth ceithir de na fir a bh' ann - a dhà bhràthair fhèin agus feadhainn eile a b' aithne dha. 'S cha b' urrainn dha rud a bhith ann a thuigsinn, air dòigh sam bith. Agus chaidh e chun [?duine no dithis] 's dh'innis e dhaibh dè a chualaig e.

"Ò cha robh duine sam bith air a bhith a-mach às a' bhaile 's cha tàinig duine sam bith don bhaile."

Dìreach ceala-deug às dèidh sin, bha e sa cheart àite 's e a' dol chun tòrraidh. Tè a shiubhail air falbh clisg agus thàinig i dhachaigh do dh'Àird Innis far an deachaidh a tiodhlacadh.

Agus 's e Niall Caimbeul sin... ò... he was a... 's e Baptist a bh' ann, ach 's e duine... really a good holy man he was, you know.