Mac an Uachdarain agus Nighean an Treobhaiche

Ceann-latha 14 June 1962

XVII(OT)

Mac an uachdarain agus nighean an treabhaiche.

Thuit mac uachdarain an gaol le nighean treabhaiche. Dh'iarradh air an treabhaiche falbh, ach thuirt an nighean aige gum falbhadh ise. Chaidh i a Ghlaschu agus chunnaic i bàta a bha a' dol a dh'Ameireaga. Thug i air an sgiobair a toirt leis. Nuair a ràinig i, fhuair i cosnadh na searbhanta aig bancair. Dh'iarr e oirre gun a dhol faisg air sead, neo seòmar sònraichte. Aon latha, fhuair i nighean òg marbh anns an t-sead. Bha an seòmar làn de dh'òr is airgead. Lìon i am baga aice leis an òr. Rinn i an gnothach air tilleadh chun a' bhàta.

Cha robh fhios aig an sgiobair càit an cuireadh iad i, ach phaisg an sgioba i ann an topsail agus cha d' fhuair am bancair lorg oirre. Ràinig i Glaschu. Cha ghabhadh an sgiobair airgead bhuaithe idir ach thug i airgead dhan sgioba. Ràinig i dhachaidh agus dh'fhàg mac an uachdarain an dachaigh airson a phòsadh. Cha do dh'innis i do dhuine mun airgead. Bha aig mac an uachdarain obair a ghabhail air an rathad, agus bha seo trom air. Thachair gu robh oighreachd ri taobh oighreachd athair ga reic. Dh'innis an nighean ris £100 os cionn na tairgse as àirde a thairgse airson an oighreachd a cheannach. Phàigh i fhèin air a shon leis an airgead. Nuair a chaochail an t-seann uachdaran, fhuair am mac sin cuideachd mar dhìleab.

Learned from Pàdraig Dòmhnallach.

Baile/Àite - Fròbost