Cailleach nam frìth ag innse far am faighte corp.

Dh'innis bodach dham b' ainm MacIain mu ghille ann an Obar Pheallaidh a bhiodh a' dol dhachaigh gu taigh a mhàthar faisg air Loch Tatha. Nuair nach do ràinig e, dh'fheuch a mhàthair ri fios fhaighinn air dè thachair. Thuirt daoine anns an taigh-òsta gun do dh'fhalbh e o chionn dà latha. Dh'fhàilnich air daoine a lorg.

Chaidh dithis à Obar Pheallaidh gu cailleach faisg air Monadh Raineach a bha cliùiteach mar fhiosaiche. Chaidh ise dhan t-seòmar aice agus thàinig i a-nuas. Thuirt i nach robh i riamh ann an Obar Pheallaidh, ach bha drochaid an sin le trì colbhan. Chaidh an gille dhan abhainn cairteal mìle an iar air an drochaid. Dh'innis i an dearbh àite far an lorgadh a chorp, agus an ath latha fhuaradh e dìreach mar a dh'innis i.

Notaichean a' Chlàir

Mrs Angus Cameron, the subject of this story, was known in the 1890s for identifying the location of dead bodies.

'Saoghal an Treobhaiche' (Angus MacLellan/J. L. Campbell) p. 50

Baile/Àite - Fròbost