Alasdair Mòr agus na h-othaisgean.

CannaTape.0044

Chuir Aonghas agus dithis charaidean lìn-sgadain ann an Loch Aoineart agus chuir iad romhpa a dhol air chèilidh air Alasdair Mòr, a bha a' fuireach aig cùl na beinne air taobh an ear Uibhist a Deas. Bha Alasdair agus a bhean toilichte am faicinn, agus bha Alasdair ag innse sgeulachdan fad na h-oidhche, agus a' gearan mun mhanaidsear aige. Fhuair Raghnall Dòmhnallach, aig an robh Ormacleit, 50 othaisg, agus dh'iarr e air Alasdair an toirt dhan taobh an ear. Nan toireadh e air ais iad aig a' Chaingis, gheibheadh e punnd tombaca còmhla ri a thuarastal. Chunnaic Alasdair iad a h-uile latha, ach aon latha, thug e an aire gun robh tè a dhìth. Cha robh a chothrom an tombaca fhaighinn ach truagh. Thàinig fios na h-othaisgean a thoirt gu Ormacleit. An sin, fhuair e caora a bha coltach ris an tè a bha air chall, agus chuir e comharra oirre coltach ris na 49 eile. Dh'fhaighnich am manaidsear an robh na caoraich uile aige, agus thuirt Alasdair gun robh. Thug am manaidsear an aire, ge-tà, gun robh tè ann nach robh ionnan ri càch. A dh'aindeoin sin, fhuair Alasdair am punnd tombaca, ach bha dragh aige a-rithist leis a' mhanaidsear aig àm breith nan uan.

'Saoghal an Treobhaiche' (Angus MacLellan/J. L. Campbell) p. 199

Baile/Àite - Fròbost