Cailin Òg as Stiùireamaiche

Fiosraichean
Ceann-latha June 1965

Geàrr-chunntas

Tha grunn earrannan anns an òran luaidh seo. An dèidh nan sreathan aig an toiseach, thathar ag ràdh gum b' fheàirrde banchag buachaille aice. Tha sreathan an uair sin ag innse mu choinneamh le gruagach dhonn. Tha an ath earrann ag ràdh: "'S thug mi bliadhna mhòr 's ràith / Ann an teasach na plàghach / Dh'èirich mi 'n ceann nan còig ràithean / Thàinig is', an donna-bhean dhàna." Tha iomradh mu gheama iomain a' tighinn an dèidh seo, agus tha an t-òran a' crìochnachadh le beachdan air na boireannaich.

Notaichean a' Chlàir

This song appears to be a ballad adapted as a waulking song, and its chorus line is possibly what Pistol is referring to in his words "Calen o custure me" in Shakespeare's 'Henry V'. The singer adds some omitted lines afterwards.

'An t-Òranaiche' (Gilleasbaig Mac na Ceàrdadh) p. 21
'Hebridean Folksongs' vol. 2 (J. L. Campbell & F. Collinson eds., 1977) p. 44