Chailin Òig A Stiùireamaiche

Fiosraichean
Ceann-latha 27 July 1956

Geàrr-chunntas

Tha grunn earrannan anns an òran luaidh seo. An dèidh nan sreathan aig an toiseach a tha ag ràdh gum b' fheàirrde banachaig buachaill aice, tha sreathan ag innse mu choinneamh le gruagach dhonn a tha 'g iarraidh rudan nach gabh a dhèanamh. Tha an ath earrann ag ràdh "'S thug mi bliadhna mhòr is ràithe / Ann an teasach na plàghach / Dh'èirich mi 'n ceann nan còig ràithean / Thàinig is', an donnabhean dhàna." Tha iomradh mu gheama iomain a' tighinn an dèidh seo, agus tha an t-òran a' criochnachadh le beachdan air na boireannaich.

Notaichean a' Chlàir

31 lines sung. This song appears to be a ballad adapted as a waulking song, and its chorus line is possibly what Pistol is referring to in his words "Calen o custure me" in Shakespeare's "Henry V". The singer adds some omitted lines afterwards.

'An t-Òranaiche' (G. Mac na Ceàrdadh) p. 21
'Hebridean Folksongs' Vol. 2 (J. L. Campbell and F. Collinson eds. 1977) p. 44