Gu Dè A-nis a Nì Mise?

Ceann-latha 02 November 1950

Geàrr-chunntas

Anns a' chiad earrainn dhen òran luaidh seo, thathar a' faighneachd: "Gu dè a-nis a nì mise, ma bhristear mo ghlùin? Cha dèan mi ceum astar gun tacsa rim chùl." Anns an earrainn an dèidh sin, thathar ag iarraidh air na boireannaich luadhadh a dhèanamh gu h-athaiseach. Chan eil ann ach ceathrar dhiubh, agus tha iad feumach air ochdnar agus "urra bharrachd air stiùir".

Tha an t-òran an uair sin a' bruidhinn air turas do Leòdhas. Bhiodh iad a' tadhal anns an Dùn far an robh Ruairidh mac Iain, a bh' air ceann nan Leòdach. Bhiodh iad ag iarraidh birlinn. Nuair a bhiodh am Faoilleach seachad, bhiodh i air a càradh às ùr.

24 lines sung plus choruses. Singers ascribe this song to Màiri nighean Alasdair Ruaidh.

'Hebridean Folksongs' vol. 1, no. XVII

Other versions:
'105 Songs of Occupation from the Western Isles of Scotland' (Frances Tolmie) no. 58 (tune, 14 lines of text and translation)
'Òrain Màiri Nighean Alasdair Ruaidh' (K. C. Craig) p. 37
Father Allan MacDonald manuscript, folios 15 & 65