Chailin Òig as Stiùireamaiche

Ceann-latha March 1938

CDC.XL

Geàrr-chunntas

Tha grunn earrannan ann an teacsa an òrain seo. An dèidh nan sreathan aig an toiseach, a tha ag ràdh gum b' fheàirrde banchag buachaille a bhith aice, tha sreathan ag innse mu choinneamh le gruagach dhonn a tha ag iarraidh rudan nach gabh dèanamh.

Tha an ath earrann ag ràdh: "Is thug mi bliadhna mhòr is ràith. / Ann an teasach na plàighe. / Dh'èirich mi an ceann nan còig ràithean. / Thàinig ise, an donn-bhean dhàna."

Tha iomradh air geama iomain a' tighinn an dèidh seo, agus tha an t-òran a' crìochnachadh le beachdan air na boireannaich.

Notaichean a' Chlàir

34 lines sung. This song appears to be a ballad adapted as a waulking song, and its chorus line is possibly what Pistol is referring to in his words "Calen o custure me" in Shakespeare's 'Henry V'.

'An t-Òranaiche' (Gilleasbaig Mac na Ceàrdadh) p. 21
'Hebridean Folksongs' vol. 2 (J. L. Campbell & F. Collinson eds., 1977) p. 44