Am fear a chaidh a dh'Astràilia.

Ceann-latha 05 December 1959

Bha fear ann a chaidh gu ruige Astràilia còmhla ri caraid a lorg òr. Bha astar mòr aca ri siubhal nuair a ruigeadh iad, agus cheannaich iad each agus biadh. Air an t-slighe, chaochail an t-each agus a charaid leis an teas. Cha b' urrainn dhan fhear am biadh uile a thogail, agus dh'fhàg e pàirt dheth fo chraoibh. Nuair a bha am biadh aige deiseil, chaidh e air ais dhan stòras ach bha beòthaichean air am biadh ithe. Lorg e taigh anns an robh seann chailleach, ach cha robh aice ach biadh airson nam muc. Rinn e seòrsa de fhlùr eadar a dhà làimh, ach cha robh uisge ann gus am flùr a fhliuchadh. Thog a' chailleach a h-aodach gus mùin a dhèanamh air, ach aig a' mhionaid sin dhùisg am fear - cha robh ann ach trom-laighe.