Tachartas a thug air Bàrd Bharbhais 'Òran na Lice' a dhèanam...

Ceann-latha April 1967

Tachartas a thug air Bàrd Bharbhais 'Òran na Lice' a dhèanamh.

B' e bràthair an fhiosraiche a bh' ann an Dòmhnall MacDhòmhnaill, Bàrd Bharabhais. Bha e ag ionnsachadh na goibhneachd anns a' Mhanachainn. Aon là bha rudeigin ceàrr air an teine agus dh'iarr an gobha air Dòmhnall clach a thoirt bho sheann chladh. Fhuair Dòmhnall a' chlach ach an oidhche sin cha b' urrainn dha cadal air adhbhar stoirm, agus chunnaic e fear anns an t-seòmar còmhla ris – taibhse an duine aig an robh a' chlach. Gheall Dòmhnall gun cuireadh e a' chlach air ais nan toireadh an taibhse geall dhàsan nach faiceadh e a leithid gu bràth tuilleadh. Cha do dh'innis Dòmhnall a-riamh dè thuirt an taibhse ris. Rinn Dòmhnall dà òran mu dheidhinn a' ghnothaich agus 's e 'Òran na Lice' fear dhiubh.

MacDhòmhnaill, Dòmhnall [Bàrd Bharabhais]

Paraiste - Cill Mhòraig