Eachdraidh Chlann 'ic Codruim nan Ròn.

Ceann-latha July 1974

Bha grunn sgeulachdan ann mu na ròin. Bha iad a' creidsinn ann an Uibhist a Tuath gur ann bho shliochd nan ròn a thàinig Clann 'ic Codruim. Chunnaic fear grunn dhaoine a' snàmh anns a' mhuir, agus lorg e bèin ròin air a' chladach. Thug e leis fear dhiubh, agus bha aon bhoireannach air fhàgail air an tràigh nuair a dh'fhalbh càch. Thug e dhachaigh i, phòs iad agus bha clann aca. Bha an duine air bian a' bhoireannaich a chur am falach san arbhar, ach lorg fear dhe na gillean aca e agus dh'innis e dha mhàthair. Mar sin, thug i leatha a bian agus chaidh i air ais dhan mhuir. Bhiodh i a' tighinn gu tìr uaireannan agus a' bruidhinn ris an duine aice, ach cha do nochd i ann an riochd boireannaich tuilleadh.

Paraiste - Uibhist a Tuath

Eilean - Uibhist a Tuath