Cunntas air buidseachd.

'S e fear-siubhail agus lighiche a bha ann an Iain Siosalach. Bha bochdainn anns an àite ach bha teatha an-còmhnaidh ann. Nuair a bha e ann an taigh ann an Leòdhas fhuair e bainne anns nach robh toradh. Dh'iarr Iain air na daoine am bainne a thilgeil a-mach agus ghabh iad an teatha dubh. Dh'iarr e orra an uair sin a h-uile toll a bha anns an taigh a dhùnadh agus fuireach san leabaidh. Rinn iad sin ach gu mì-fhortanach dh'fhàg iad fosgailte an toll far am biodh todhar a' dol a-mach às an taigh-dhubh. Bha fuaim àrd ann agus chunnaic iad cat ag èirigh ri sine na bà. Loisg Iain air a' chat le gunna. 'S e bonn sia sgillinn a chleachd e mar pheilear. Bhuail e an cat anns a' chruachainn. An ath latha thug e am bonn a-mach à cliathaich boireannaich a bha a' fuireach faisg air làimh.

Paraiste - Barabhas

Baile/Àite - Barabhas