Marbhrann do Mhac 'ic Ailein

Ceann-latha 07 November 1974

Geàrr-chunntas

Tha Uilleam MacMhathain ag innse gum biodh na marbhrannan agus na h-òrain mholaidh air an dèanamh le bàird phroifeiseanta. Bha dà bhuidheann de bhàird aig Clann 'ic Ailein a bha ag obair dhaibh ann an dà nòs eadar-dhealaichte. Bha aon bhuidheann a' dèanamh mharbhrannan agus òrain mholaidh ann am meatrachd lideach, agus càch gan dèanamh ann am meatrachd le buille.

Tha an t-òran seo air a dhèanamh mu Ailean Dòmhnallach a chaidh a mharbhadh aig Blàr Sliabh an t-Siorraim ann an 1715. Thugadh seun dha ron bhlàr oir is nach dèanadh dad cron air, ach chaidh a mharbhadh le peilear airgid. Bhathar ag ràdh gun robh athailtean air a dhruim far an do bhuail peilearan àbhaisteach. Tha cuid ann an Uibhist a Deas fhathast a' creidsinn seo.

7 verses. Composed by Iain Dubh Mac Iain 'ic Ailein (John MacDonald), born c. 1665.

Dòmhnallach, Ailean