Fear Ghleanna Garadh a' feuchainn ris an ogha aige a chur ai...

Ceann-latha June 1960

Fear Ghleanna Garadh a' feuchainn ris an ogha aige a chur air falbh.

Chuir fear Ghleanna Garadh air falbh an t-searbhanta aige nuair a fhuair e a-mach gun robh i trom aig a mhac. Bha pàiste gille aice. Nuair a bha an gille ochd deug chaidh e a choimhead air a sheanair ann an Gleanna Garadh. Dh'iarr e air coileach airson cath. An àite sin thug a sheanair dha tarbh fiadhaich. Bha e an dòchas gum marbhadh an tarbh an gille. Cheannsaich an gille an tarbh agus thug e dhachaigh e.

An ath bhliadhna, chaidh an gille a choimhead air a sheanair a-rithist. Dh'iarr e trì eireagan. Thug a sheanair dha trì aighean airson a bhith còmhla ris an tarbh. Fhuair an gille agus a sheanair air adhart math às dèidh sin.

Chuala athair an fhiosraiche an sgeulachd seo bho ogha dhan ghille, nuair a bha e ann an Loch Aoineart a' reic sgadain.