A' roinn an fhearainn ann am Beàrnaraigh, agus a' buain feam...

Ceann-latha July 1968

A' roinn an fhearainn ann am Beàrnaraigh, agus a' buain feamainn.

Nuair a bha fearann Bheàrnaraigh air a roinn am measg nan daoine, bha athair an fhiosraiche a' toirt ainmean nan daoine a bha freagarrach dhan fhear bha ga roinn. B' fheudar dhaibh am fearann a chumail suas.

Tha còmhradh ann mu na maoir. Bha aon dhiubh gu math cruaidh air na daoine. Bhris e cliabh a nighinne fhèin aon là, gus nach b' urrainn dhi feamainn a bhuain.

Bha peighinn feamnach air an roinn am measg nan daoine agus thathar a' dèanamh seo fhathast [ann an 1968]. Air taobh siar an eilein bha todhar dearg ri fhaighinn ach bha e cho duilich a bhuain 's nach robh e air a roinn. Bha daoine a' toirt feamainn às na h-eileanan mu thimcheall cuideachd.

Notaichean a' Chlàir

The contributor states that, in Berneray, the areas where seaweed can be harvested are shared out amongst local people to this day [1968]. For an explanation of how this is done, see SA1960.213.

Paraiste - Na Hearadh

Eilean - Beàrnaraigh