Ailean Mac 'ic Ailein

Ceann-latha 31 March 1975

B' e Ailean mac Ruairidh am fear mu dheireadh do Chlann 'ic Ailein a bha ann an Caisteal Bhuirgh. Aon turas, nuair a dh'fhalbh e a chreachadh, thug e leis ciste-laighe. Air a shlighe a Mhuile thachair e ri bàta le Mac 'ill Eathain Dhubhaird. Thuirt e gun robh e air a shlighe gu Ì Chaluim Chille airson Mac 'ic Ailein a thiodhlacadh. Thug e cuireadh do Mhac 'ill Eathain chun an tiodhlacaidh. Dh'fhuirich e ann am Muile airson na h-oidhche. Ghoid e beathaichean Mhic 'ill Eathain agus chuir e teine ris an taigh [Caisteal Dhubhaird?]. Nuair a thuig Mac 'ill Eathain mar a thachair, ruaig e Mac 'ic Ailein far an eilein.

Chùm Mac 'ic Ailein roimhe a' creachadh agus a' mort. Aon turas, nuair a bha e air falbh, dh'fhàs Mac 'ic Ailein tinn. Ghnog e aig doras boireannach air an do mhort e a teaghlach. Leig i a-steach e agus bhàsaich e anns an taigh aice.

Chuala am fiosraiche an sgeulachd seo bho athair.

Ailean Mac 'ic Ailein; Mac 'ill Eathain Dhubhaird