Cailin Òg as Stiùireamaiche

Geàrr-chunntas

Tha grunn earrannan anns an teacsa seo. Anns a' chiad earrainn, tha na sreathan a' bruidhinn air boireannaich. Tha cuid dhiubh "gun chiall, gun nàire", agus cuid eile "fearail, dàna".

Tha an ath earrann ag ràdh: "Laigh mi san teasaich an latha sin. / Thug mi bliadhna agus ràithe innte. / Cha tàinig i idir gam shealltainn. / Thàinig i an ceann nan còig ràithean."

Tha an treas earrann ag ràdh: "Is dhìrich mi an uinneag a b' àirde. / Chunnacas clann an rìgh air fàire. / Camain òir aca is buill airgid. / Ghlac mi caman 's chuir mi bàir air. / 'S ma chuir mi aon, chuir mi dhà air."

Notaichean a' Chlàir

This song appears to be a ballad adapted as a waulking song, and its chorus line is possibly what Pistol is referring to in his words "Calen o custure me" in Shakespeare's 'Henry V'.

'An t-Òranaiche' (Gilleasbaig Mac na Ceàrdadh) p. 21
'Hebridean Folksongs' vol. 2 (Campbell/Collinson) p. 44