Cumha do Shir Eachann MacIlleathain

Ceann-latha 02 December 1966

Geàrr-chunntas

Cumha do Shir Eachann MacIlleathain, an 21mh Ceann Cinnidh air Clann MhicIlleathain. Chaidh a chur an grèim ann an Dùn Èideann ro ar-a-mach nan Seumasach ann an 1745 agus chaidh a chur am braighdeanas ann an Tùr Lunnain gu 1747. Tha an cumha, a rinn Mairead Ni' Lachlainn às dèidh naidheachd a bhàis fhaighinnn ann an 1750, làn de na h-ìomhaighean molaidh as àbhaist ach cuideachd làn de bhròn, oir bha an treubh air an ceann-cinnidh aca a chall, agus gu h-àraidh ceann-cinnidh nach do dh'fhàg sliochd as a dhèidh.

Tha am fiosraiche a' bruidhinn air Mairead Ni' Lachlainn 's a' ràdh gur ann de na daoine cumanta a bha i, ach gu robh i fo chùram Thighearna Cholla. Bha cuid a' ràdh gur ann le fear de mhuinntir Thighearna Cholla a bha i. Tha e ag innse gu robh nighean aice cuideachd agus gur e a nighean a bhiodh a' cur nan sèisean air na h-òrain.

Recorded between 2-5 December 1966. 6 verses. Additional text available in the Turner Collection.

Sir Hector MacLean, 21st Chief of Clan MacLean