Sgeulachd mu bhodach Ròcabarra.

Ceann-latha January 1963

Tha am fiosraiche ag innse sgeulachd a chuala e anns na taighean-cèilidh nuair a bha e òg. Bha fear ann a bha ag iasgach. Chaidh e air chall ann an ceò agus thàinig e gu tìr ann an Uibhist. Phòs e an sin agus bha triùir mhac aige. Chaidh bliadhnaichean seachad agus thòisich e a' call a fhradharc. Chaidh a mhic fhèin a-mach a dh'iasgach. Aon là, fhuair iad iasg neònach. Chan fhaca iad a-riamh a leithid, ach dh'aithnich an athair e. Dh'iarr e orra a thoirt leotha gu muir. Sheòl iad astar fada agus thàinig iad tro cheò gu fearann Ròcabarra, às an tàinig am bodach bliadhnaichean roimhe.

Cf. SA1974.051.

Rocabarra is a mythical island and its appearance is thought to be an omen of the end of the world: "Nuair a thig Ròcabarra ris, 's ann a thèid an saoghal sgrios" [When Rocabarra appears, the world will be destroyed].

Siorrachd - Siorrachd Lannraig

Paraiste - Glaschu