Duan na Ceàrdaich

Ceann-latha July 1965

Geàrr-chunntas

Tha an Duan Oiseanach seo ag innse mar a chaidh Fionn MacCumhail agus na gaisgich aige gu ceàrdach dhraoidheil, gus Mac an Luinn, claidheamh Fhìnn, ath-fhaghairt, an dèidh dha a chumhachd a chall. Lean iad an gobha gu ceàrdach anns an robh ceathrar ghoibhnean; daoine oillteil le ceithir làmhan an duine. Bha òrd-ladhair agus teanchair iarainn aig gach gobha.

Dh'fheumte an claidheamh fhaghairt ann am fuil duine beò. Cha robh fios aig a' ghobha gun do chuireadh a dh'iarraidh a mhàthar, agus nuair a thàinig i a-steach mharbh e i leis a' chlaidheamh.

Notaichean a' Chlàir

The contributor learned the song from her mother. The English translation of this story is found in John Lorne Campbell's 'Stories from South Uist told by Angus MacLellan', Edinburgh, 1997, p. 16.

See also:
'Folksongs and Folklore of South Uist' (M. F. Shaw ed., 1955) p. 29