(Fàil iù a hao ri òro bhi) 'S Moch an Dìugh a Rinn mi Èirigh

Geàrr-chunntas

Cluinnear iomadh dreach air an òran luaidh seo, anns a bheil grunn earrannan. Mar a sheinneadh e an seo, tha an t-òran a' tòiseachadh le sreathan anns a bheil am bàrd ag innse mu bhith a' dìreadh gual an t-slèibhe agus a' faighinn gruagach dhonn gun èirigh. Tha grunn de cheann-cinnidhean air an ainmeachadh ann am meadhan an òrain, agus thathar ag iarraidh air ùghdar nan sreathan rudan a dhèanamh a tha do-dhèanta. Tha deireadh an òrain a' moladh Clann Nìll à Barraigh. Tha an tè a rinn na sreathan seo ag ràdh gun roinneadh i dhaibh feadhainn de na h-Eileanan an Iar agus cuid dhen mhòrthir nam biodh cumhachd aice a dhèanamh.

Notaichean a' Chlàir

This is the same as the previous item (SA1958.111.2), but sung to a different tune. The contributor learned both tunes from her mother.

Cf:
'Hebridean Folksongs' vol. 1 (J. L. Campbell & F. Collinson eds., 1969) pp. 134 - 135