Òran a' Chidhe

Ceann-latha 19 June 1953

Geàrr-chunntas

Òran mun àm a chaidh an cidhe ùr a chrìochnachadh anns a' Chrògain. 'S i a' Bhanrigh [Victoria] a dh'iarr a chur ann, ach cò phàigheas na fiachan? Thathas a' toirt iomradh air na buannachdan a tha an cidhe ùr a' toirt don àite.

Tha am fiosraiche ag innse gur e Lachann Dubh a' Chrògain a rinn an t-òran nuair a chaidh an cidhe ùr a chrìochnachadh. Bha an t-uabhas dhaoine ag ràdh nach b' fhiach an cidhe a chur ann idir, ach an dèidh dha a bhith air a chrìochnachadh dh'iarr Fear Loch Buidhe air Lachann òran a dhèanamh.

Notaichean a' Chlàir

Chorus and five verses. An act of Parliament had been passed in 1891, giving grants to help build new piers in the Highlands. This song was composed on the completion of the new pier at Croggan on the Lochbuie estate.

'Lachann Dubh a' Chrògain' (Margaret Dhòmhnallach Lobban ed.) pp. 54-57

Siorrachd - Siorrachd Earra-Ghaidheal