Dh'fhàg iad mi sa cheap nam ònrachd

Summary

In this song a man tells of his loneliness after he has been banished, even though he did not commit a crime

The contributor explains that a woman was acting as a wet nurse to a child belonging to the laird. When the laird found out she was pregnant, he sent her husband away. It was Clanranald who managed to secure the man's release.

Item Notes

Minor error in the final verse, not replicated in the transcript. For additional information on this song, from the same contributor, see track 62311.

Nan NicFhionghain (NN):

Ó ró na hùillirinn óro
Gum faiceadh Dia nach b' e chòir e
Bu choirinn e falbh ora seinn.

Cha do ghoid mi sguab no dòrnan
Cha tug mi crodh-laoigh far mòintich

Cha tug mi caoraich à cròithtean
Cha do rinn mi siud no [???]

Airson laighe lem mhnaoi-phòsta
Chan e MacLeòid 's mi na bhaile

Ach m' eudail mhòr Mac 'ic Ailein

[Ach m' eudail mhòr Mac 'ic Ailein]
Ged nach eil mi bonn no earrann

Seumas Ros (SR): Seadh, 's dè an [???] a bheireadh sibh às an òran sin, Nan?

NN: Bheireadh iad uaireigin dhen t-saoghal, nuair a bhiodh na daoine mòra a' cur na cloinne gan togail gu feadhainn eile. Uill, bha fear a bh' ann an seo - seo mar a chuala mise an naidheachd co-dhiù - bha pàiste aig a' mhnaoi aige ga thogail, leis an tighearna mar gum biodh, agus 's e bun a bh' ann gun robh pàiste gus a bhith aig a' mhnaoi aige agus i a' togail a' phàiste aig an tighearna.

SR: I a' toirt cìoch dhan a' phàiste aig an uachdaran?

NN: Seadh. Agus nuair a fhuair an t-uachdaran seo a-mach chuir e na cheap e. Agus 's e Mac 'ic Ailein a thug air an tighearna a bha san Eilean Sgitheanach a leigeadh às a' cheap. Sin mar a thuirt e: "M' eudail mhòr Mac 'ic Ailein." Sin mar a chuala mise an naidheachd.