Nuair a bha Mac 'ic Ailein bochd.

When Clanranald was sick.

A woman called Màiri nighean Aonghais went to see Clanranald, who was sick. There were many women crying outside, but they were not allowed in. Màiri told them they were crying for their jobs, but she was crying for the man himself. Clanranald recognised her voice and asked her in.

Màiri nighean Aonghais; Mac 'ic Ailein

Island - Benbecula

Village/Place - Nunton

Transcription

Aonghas Moireasdan: Bha fear a Chlann 'ic Ailein bochd agus chaidh mòran bhoireannach a chràdh 's a thuiream, chun an dorais, ga fhaighneachd, ach cha d' fhuair duine dhiubh a-staigh. Ach chaidh Màiri nighean Aonghais ga fhaighneachd agus nuair a chunn-... nuair a ràinig i an doras, thuirt i ris na boireannaich a bh' aig an doras:

"A mhnathan an ime 's a' bhainne," ars ise, "tha sibhse a' caoineadh a' ghlanaidh, ach tha mise a' caoineadh na fala."

Agus chuala fear a Chlann 'ic Ailein an guth aig Màiri agus dh'aithnich e i, agus leigeadh Màiri a-staigh, ach a rèir choltais cha d' fhuair gin dhen chòrr a-staigh.