Na balaich à Ùig a chaidh a mhurt an Loch Sìophort.

The Uig men who were murdered at Loch Seaforth.

Some men from Uig were shipwrecked and murdered at Loch Seaforth. Their fate was revealed in verse in a dream that the fiancé of one of them had. This happened about 1785.

Parish - Lochs

Village/Place - Loch Seaforth

Transcription

James Ross (JR): Siuthadaibh ma-thà a Ruairidh. Dè th' ann? Bha... Dìreach coma mu dheidhinn an rud a tha sin agus dìreach innsibh dhomh fhèin i. Na... na... innsibh an sgeulachd dhomh fhìn.

Roderick Martin (RM): Bhon toiseach? Uill bha daoine a bhuineadh dhomh ann. 'S ann à Mealasta ann an Ùig. Dh'fhalbh eathar aca dhan Eilean Sgitheanach dhan choille, agus nuair a bha iad a' tilleadh thàinig droch shìde orra, 's chuir an droch shìde a-steach gu bun Loch Sìophort iad, 's chaidh an t-eathar air sgeir ann a shin, faisg air tìr, 's shnàmh na daoine gu tìr. Ach bha fear romhpa - 's ò tha mi a' smaoineachadh gun robh barrachd air aon fhear ann - fear Donnchadh MacÀidh, 's mharbh e leis an làmh-thuagh an ceathrar, airson an fhiodha anns an eathair.

JR: Ò an do mharbh gu dearbha?

RM: Mharbh. Agus bha fear ann a bha a' dol a phòsadh nighean agus dhùisg i aon madainn 's bha amhran aice air a teanga. Agus:

Tha mo chuideachd am-bliadhna gam shireadh 's gam iarraidh
'S mise am Bàgh Ciarach aig ìochdar an lòin
'S bha Donnchadh air m' aire, fear-siubhail nam beannaibh
Tha saoghal ro-charach 's mealladh an t-òr

'S bha fearaibh na Pàirce a' tomhadh na làmh-thuagh
'S e mise bhith gun tàmhachd a dh'fhàg iadsan gun leòn
'S a' dìreadh nam bruthaich 's ann chaill mi mo lùths
Fo leacan an rubha tha fear buidhe fon fhòd

JR: Seadh gu dearbha. Seadh, seadh.

RM: Agus, 'S e nighean mo ghaoil an nighean donn òg, sin am fonn a bh' air.

Agus bha na daoine air chall, agus cha robhas a' cluinntinn guth orra. Ach bhiodh an fhèill an uair ud ann an Steòrnabhagh man fèill an t-samhraidh, 's chunnacas aodaichean air feadhainn an siud a dh'aithnich boireannach a bha i fhèin air a dhèanamh - a shnìomh. Agus chunnaic iad gnothaichean eile a bhuineadh dhaibh, agus dh'aidich iad gun tàinig na daoine air tìr ann a shiud ach gur ann bàthte.

JR: Ò gu dearbh. Seadh.

RM: Ach bha an t-amhras orra riamh gur e marbhadh a rinneadh. Agus tha iad anns a' bhaile sa, 's tha iad ann an Tàbost, 's tha iad right round, daoine a bhuineas dhaibh.

JR: Ò bheil gu dearbha?

RM: Tha.

JR: Ò uill, chan eil math a bhith a' gabhail fianais orra.

RM: Chan eil, chan eil.

JR: Chan eil, chan eil. Cò aige a chuala sibh an naidheachd a tha sin?

RM: Ò chuala aig mo mhàthair 's bha, bha... it was known here for generations... It was about the year 1885... 1785. I made inquiries in Uig about it and I found out. Yes. But oh, it was all right.