Thuirt sagart ri duine gun dèanadh e radan dheth mura sguire...

The drunkard who thought that the priest would turn him into a rat.

There was a drunkard who never left any money for his wife and children to live on. The priest told him that he would turn him into a rat if he did not stop drinking. He did not drink for a few weeks and his wife was very pleased. However, one day while out with his companions, he was persuaded to go to an inn and to have a drink.

They stayed there drinking all night. When he reached home, he remembered what the priest had said to him. He was terrified that the cat would eat him if he was turned into a rat. The next day, he went to the priest and renewed his promise not to drink, and he never touched another drop.

Transcription

Aonghas MacIllFhialain: Bha fear ann an seo 's bha e pòsta 's bha e fuathasach trom air... air an deoch. Cha robh e a' sàbhaladh sgillinn nach robh e ag òl. Agus cha robh a bhean ach truagh, i fhèin 's a' chlann. Cha robh i a' faighinn mòran timcheall air. Bhiodh i a' dol far an robh an sagart air a shon, 's bhiodh an sagart a' tighinn far an robh e 's ga chomhairleachadh 's ò, ghealladh e dhan t-sagart gun robh e gus a bhith math tuilleadh; cha robh e a' dol a ghabhail dad.

Mura robh esan a' dol na bu mhiosa, cha robh sìon na b' fheàrr e. Dh'fhalbh i seo far an robh an sagart. Thuirt i ris an t-sagart gum feumadh ise a' chlann a chur do home, nach robh rathad aice air a bhith beò mar siud, gum feumadh i feuchainn ri rudeigin a chosnadh dhi fhèin.

Thàinig an sagart còmhla rithe an uair sin far an robh e, 's thuirt e ris gun robh e a' gealltainn daonnan stad dhen obair a bh' aige, "Ach cha ruig thu leas a bhith a' smaointinn gum faillich thu air Dia 's air daoine. Chan fhaillich thu ormsa idir. Leigidh mise fhaicinn dhut mura sguir thu dhen obair a th' agad sa mhionaid gun dèan mise radan dhìot, agus gum faic càch mar a dh'èireas dhut."

"'S am fàg sibh san taigh mi?" ars esan.

"Chan fhàgar san taigh thu; cha bhi taigh agad no rud eile mura tig thu nas fheàrr na sin."

Dhia, 's ann a ghabh e an t-eagal air an rabhd a bha seo. 'S ann a shoidhnig e temperance. Cha robh e a' dol a ghabhail deur tuilleadh.

A' chiad phàigheadh a fhuair e, thàinig e dhachaigh 's shìn e dhan mhnaoi e. Ò bha a bhean uabhasach fhèin toilichte. An ath phàigheadh, a leithid eile.

Bha e seo a' tighinn dachaigh còmhla ris na companaich a bh' aige, oidhche, 's bha iad a' tighinn seachad air taigh-seinnse, 's thuirt fear aca gun rachadh iad a-staigh airson glainne.

"Ò chan eil mi fhìn a' dol a-staigh idir," ars esan. "Chan eil mi a' gabhail deur."

"Cha do dh'iarr sinne ort deur a ghabhail, on a tha thu air a dhol nad [?mhiser] cho mòr 's a tha thu. 'S dòcha gum faod thu tighinn a-staigh gu 'm bi sinn a' falbh còmhla."

"Ò faodaidh," ars esan.

Chaidh e a-staigh còmhla riutha, 's dh'iarr fear aca round 's dh'iarr e glainne dhàsan.

"Ò cha ruig thu leas deur a ghabhail... dhòmhsa. Chan eil mi a' dol a ghabhail sìon."

"Òbh, òbh. B' e an temperance e. Chan fhaca mi sagart no ministear riamh dhan dèanainn e. Faodaidh duine a bhith math gu leòr ged a ghabhadh e dràm. Cha dèan dràm diofar a dhuine sam bith, 's tha mi coma cò chanas e."

"Ò cha dèan," ars esan, "[?nan gabhte] le dràm."

"Tha mi a' smaointinn gu bheil e cho furasta dhut gabhail le dràm agus tha e dhut fuireach gun deur idir. Thoir leat sin. Biomaid a' falbh. Cha dèan sin sìon a dhiofar dhut, agus 's iomadh latha a nì e feum dhut."

Dh'fhalbh e 's thug e leis i. Agus dh'iarr an seo fear eile round eile. Dh'iarr e glainne eile dha.

"Ò chan eil mise a' dol a ghabhail deur ach siud," ars esan. "Tha gu leòr agamsa siud."

"Dè a' choire th' agad oirre sin seach an tè ghabh thu. Cha dèan i sin sìon ort nas motha na an tè a dh'òl thu. Thoir leat sin."

Agus dh'fhalbh e 's thug e leis an dàrna tè. Bha e seo dona leis a dhol a thionndadh a-mach gun e fhèin a sheasamh a làimhe, agus dh'iarr e round dhaibh fhèin 's cha do dh'iarr e deur dha fhèin.

"Cà 'il do ghlainne fhèin?"

"Ah, tha gu leòr agamsa siud."

"Ò ma tha, 's dòcha gu bheil gu leòr againn uile ann. A-nall glainne dha fhèin."

Thugadh a-nall glainne eile dha. Bha seo a trì aige.

'S ann a dh'fheumadh iad an seo suidhe. Bha iad tràth gu leòr. Shuidh iad, 's thòisich na yarns 's thòisich na naidheachdan, 's cha robh guth air falbh. Cha robh ach round a-null 's round a-nall, mu dheireadh gus an robh e cho math 's a bha e riamh, gu 'n do chuireadh a-mach iad aig deich uairean.

Rinn e seo airson feuch an toireadh e a-mach an taigh, 's bha an rathad cumhang aige. Bha a bhean a' gabhail fadachd 's bha fhios aice gun robh an temperance an dàrna taobh nuair nach do ràinig e mar a b' àbhaist da.

Ach co-dhiù rinn e an gnothach air an taigh a thoir a-mach, agus nuair chaidh e a-staigh dh'fhalbh e 's shuidh e air furm beag mu choinneamh an teine, agus cha robh e ag ràdh guth. 'S bha a bhean a' coimhead air 's cha robh i a' leigeil oirre gun robh... sìon. Bha e a' gòrradaich air an fhurm 's dh'fhalbhadh e gu tuiteam dheth air an taobh sa 's chuireadh e a làmh roimhe, 's dh'fhalbhadh e sin air an taobh eile. Agus bha e seo a' smaointeachadh cho cruaidh-fhortanach 's a dh'èirich e dha nuair a bhrist e na bòidean a chuir e. Dè an rud a dhèanadh e a-nist, nach robh rathad aige air aghaidh a nochdadh tuilleadh? Bha e seo a' cuimhneachadh air an rud a thuirt an sagart ris, gun dèanadh e radan dheth. Dè bha e a' minigeadh leis a siud? Thòisich e seo air caoineadh.

"Dè th' ort?" ars a bhean. "An ann bochd a tha thu?"

"An-tà," ars esan, "tha mise bochd," ars esan. "Tha mise agus thusa a' dol a dhealachadh a-nist."

"Hod, chan eil," thuirt ise.

"Gu dearbh tha. Bha an sagart ag ràdh riumsa, mura sguirinn dhen obair a bh' agam, gun dèanadh e radan dhìom. Agus tha mi gam fhaireachdainn fhìn a' falbh mu thràth. Nach cùm thusa do shùil orm. Ma chì thu a' ghaoisid a' tighinn tron druim agam bidh mise deiseil. Agus feuch an cuimhnich thu air a bhith a' fàgail rud anns na còrnairean a gheibh mi, agus ò, Dia riut, cùm do shùil air a' chat."

Thuit e air an ùrlar. Dh'èirich a bhean 's fhuair i a shlaodadh dhan leabaidh. Bha e ann a shin, 's madainn an làrna-mhàireach chaidh i thuige le tì.

"Dè mar a tha thu an-diugh?" ars ise.

Thog esan a cheann.

"Tha mi beò co-dhiù," ars esan.

"Tha mi a' faicinn sin," ars ise. "Bheil thu a' dol a dh'obair an-diugh?"

"An-tà, chan eil," ars esan, "agus is beag a b' fheàirrde mi na rinn mi riamh a dh'obair. Ach thalla thusa agus thoir thugam an t-aodach as fheàrr a th' agam a-nuas."

"Cà 'il thu a' dol?" ars ise.

"Tha mi a' dol far a bheil an sagart."

"An-tà, is beag is fheàirrde thu sin. Tha an sagart tric gu leòr agad, agus cha mhòr a tha e a' dèanamh dhut."

"Thalla thusa agus gabh mo chomhairle," ars esan. "Agus ged a bhris mise air a h-uile bòidean a chuir mi, bidh bòidean air a chur an-diugh orm nach bris mi gus an latha a thèid mi dhan uaigh."

Dh'èirich e an latha sin, agus dh'fhalbh e agus shoidhnig e temperance nach gabhadh esan deur gu sìorraidh mura biodh èiginn bàis ann, gus an latha an tigeadh am bàs air. Agus cha robh duine riamh ann bu steady an dèidh... na dhèidh sin. Cha do ghabh e deur riamh tuilleadh.

Agus chan e ged a bhiodh e na radan fhèin bu mhotha a bha a' cur a dh'eagal air ach gun itheadh an cat e.