Cleachdaidhean Callainn ann an Tiriodh.

Tiree Hogmanay customs.

Poultry was killed for Hogmanay. Information about the casan-uchd [breast strip of a sheep].

Discussion about Hogmanay customs. Candles are still lit in many parts of Tiree [said in 1968]. People prefer to have a fair-haired first-foot.

Parish - Tiree

Island - Tiree

Dòmhnall Mac na Ceàrdaich (DM): Bha iad a' marbhadh choileach 's chearcan, agus geòidh cuideachd.

Iain MacAonghuis (IM): Aig a' Challaig?

DM: Aig a' Challainn. Agus ma chì thusa cearc air a marbhadh gu bràth, no gu sònraichte coileach, nuair a bheir thu dheth an fheòil, tha rud mar gum biodh craiceann air ceann an uchd aige shuas fo a sgòrnan. Sin agad an casan-uchd. Chunna mise e. Dè bha thu ag ràdh rium a bhiodh iad a' dèanamh ris?

DM: Uill cha chuala mise sin, ach chunna mi an casan-uchd uair no dhà. Tha e air uchd coilich 's tha e air uchd geòidh. [?Fhios agad], air ceann an uchd. Shuas gu h-àrd a tha e. Chan eil e sìos air meadhan a' chnàimh idir, ach dìreach shuas o cheann àrd an uchd.

IM: Agus 's e craiceann a th' ann?

DM: Seadh. Rud coltach ri craiceann righinn a th' ann.

IM: Seadh. 'S cha chuala sibh iad a bhith a' losgadh bad clòimhe Oidhche nan Callainnean?

DM: Cha chualaig.

IM: A' dol timcheall an taighe leis?

DM: Cha chualaig. Cha chualaig. Ach tha coinneal aca laiste Oidhche nan Callainnean fhathast an seo an iomadh taigh. Agus 's e Oidhche Choinnle a th' ann. Sin an t-ainm a bh' aca oirre.

IM: Seadh. 'S bidh iad a' dèanamh sin an Tiriodh fhathast?

DM: Bidh, seann fheadhainn. Agus tha iad a' sealltainn daonnan ach cò a' chiad duine a thig a-staigh, co-dhiù 's ann geal no dubh no ruadh a tha e. The first footer. Agus glè bhitheanta, tha fear de mhuinntir an taighe fhèin a' dol a-mach agus a' tighinn a-staigh. Chunna mi sin.

IM: Seadh. Agus dè an dath as toigh leotha? Dè an dath as fheàrr leotha?

DM: Bàn.