Mar a fhuair an Naomh Faolan comas leighis.

Ceann-latha 18 February 1972

Bha an Naomh Faolan ainmeil mar lighiche. Fhuair e an comas seo an dèidh turas dhan Fhraing. Bha bata calltainn aige, a gheàrr e ann an coille ri taobh Loch Long. Dh'iarr lighiche Frangach air nathair gheal a thoirt às an àite far an d' fhuair e am bata. Thill an Naomh Faolan dhan Fhraing leis an nathair ann am poit. Chuir an lighiche Frangach a' phoit air an teine agus thuirt e ri Faolan nach robh còir aige a dhol faisg oirre. Ge-tà, chuir Faolan a mheur sa phoit agus sa bhad dh'fhairich e atharrachadh a' tighinn air. Bha comas leighis aige.

Tha am fiosraiche ag innse mu fhuaran a bha beannaichte leis an Naomh Faolan ann an Cill Fhaolain, ach chan eil lorg air a-nis [1972]. Bha e air a thiodhlacadh ann an Cill Fhaolain.

For a translation of this tale, see 'Scottish Traditional Tales'.

Naomh Faolan; St Fillan