Fiosrachadh mu dheidhinn Amy NicRuairidh.

Information about Amy MacRuairi.

Information about Amy MacRuairi, who first brought monks and nuns to Uist and who built Castle Tioram in Moidart. Information about her descendents and about MacDonald and MacRuairi genealogy. Amy built Borve Castle and churches in the Isles. There is some discussion about King James.

NicRuairidh, Amy; MacRuairi, Amy

Transcription

Calum MacIllEathain (CM): Agus a-niste, bha seann naidheachd aca gur ann an oidhche sin a chaidh Caisteal Ormacleit na teine.

Dòmhnall Mac an t-Saoir (DM): Chuala mi sin.

CM: Niste, ciamar bha sin?

DM: Nach cuala mi sin. Fhios agad, gun robh... gun robh seanfhacal aca ann an Uibhist gun cuireadh... gun rachadh cailleach nam mogan fhathast gu ruige Baile nan Cailleach. 'S e Amy NicRuairidh a thug na manaich agus an creideamh againne, Amy NicRuairidh, 's i a thug an creideamh againne dhan dùthaich againne an toiseach. 'S e sin a' bhean a bh' aig Eòin Ìleach, Amy NicRuairidh. Agus 's e ise a-nist... bha i pòsta aig Eòin, Eòin fear a chanadh... canaidh iad Eòin... 's e... 's e... 's e esan a chuir e a-mach mòran airgid airson Paisley Abbey ann a sheo.

Nist, Amy NicRuairidh, dhivorce e i airson nighean Robert the Second, no na Stiùbhartaich a phòsadh na h-àite. Tha fhios agad fhèin air a sin, a Chaluim. Thug e dhi divorce, agus 's ann uile-gu-leir... chan eil fhios a'm an e gràin a bh' aige air a' Ghàidhealtachd ach 's e sannt a bh' aige air a bhith mòr co-dhiù, nuair a chuir e bhuaithe a bhean airson bean an rìgh... nighean an rìgh a phòsadh. Phòs e i co-dhiù.

Uill a-nist, 's e sin a-nist am boireannach a thug... a thug na... na manaich agus na mnathan-cràbhaich - 's e a chanas sinn riutha - gu ruige Uibhist an toiseach. Amy NicRuairidh. Agus 's i... 's i ise a thog an Caisteal Tioram. 'S e ise a thog an Caisteal Tioram a bh' ann am Mùideart, agus... a rinn... a rinn na... na... cheann-suidhe dhan... do Chlann Raghnaill nan Garbh-chrìochan i. Agus 's e a mac... a mac... dè a chanas mi ris a-rithist ach Goraidh - 's e a bh' againne air co-dhiù - Goraidh a dhiùlt a bhith fo làimh Dhòmhnaill Dhuibh. 'S e Dòmhnall Dubh a' chiad mhac a bh' aig Eòin, Eòin Ìleach, o bhean... o phiuthar an rìgh... no o nighean an rìgh. Dhiùlt... thuirt Goraidh...

CM: Seadh, seadh.

DM: Thuirt Goraidh, mac nighean Amy:

"Cha... cha tèid mi fo làimh fear sam bith," ars esan. "Carson a thèid mi fo làimh fear sam bith, agus oighreachdan m' athar agam 's mo mhàthar agam."

'S dhiùlt e a dhol ann.

Uill a-niste, tha mi... tha mi... tha mi a' dol a thoirt... tha mi a' dol a thoirt seo an aghaidh Chlann Raghnaill. 'S e Raghnall bràthair a b' òige na e, a leag e fhèin sìos ri bhith fo chasan Dhòmhnaill Dhuibh, 's gun gabhadh e na h-eileanan. 'S ann on fhear sin, am fear ris an canadh iad Raghnall, a thàinig Clann Raghnaill nan Eileanan. Ach Goraidh, chaidh a chrochadh ann an Inbhir Nis. Chaidh Alasdair Mòr mac Ghoraidh a chrochadh ann an Inbhir Nis aig James the First of Scotland, a chionn 's gun do sheas e a-mach 's gun tuirt e:

"'S leamsa an oighreachd. 'S ann le mo mhàthair a bha i romham. 'S ann le a h-athair fhèin a bha i roimhe sin 's carson a bhithinn... carson a ghabhainn i ann an [?deòntas] o dhuine sam bith, 's gur ann leinn fhìn a bha i co-dhiù."

Boireannach neo-ainmichte: Dhòmhnaill, fan sàmhach.

CM: Agus a-niste, Alasdair a bha siud, an ann... an ann bhuaithesan a thàinig Clann 'ic Alasdair?

DM: Chan ann, chan ann.

CM: Ann an Inbhir Gharadh.

DM: 'S ann a tha seo... 's ann a tha seo Clann MhicRuairidh, Alasdair Mòr MacRuairidh. 'S e Alasdair Mòr mac Goraidh a chanamaid-ne ris. 'S ann a bha seo Clann Ruairidh, 's e Clann Ruairidh a chanadh iad riutha air fad. 'S e Amy NicRuairidh, Clann Ruairidh a bh' annta uile an uair ud. Cha robh guth air... 's ann o Dhòmhnall Dubh Arla a thàinig Clann Dòmhnaill, tha fhios agad, Dòmhnall Dubh à Arla. Cha robh guth air... sìol Chuinn a bh' annta an uair ud. Sìol Chuinn a bh' annta air fad an uair ud, a h-uile h-aonan dhen fhreumh aige thàinig riamh à Èirinn, à Connacht. Connacht. Sin a bhiodh iad ag ràdh riutha. Sìol Chuinn a bha e a' ciallachadh.

CM: Seadh. Sìol Chuinn.

DM: Cha robh guth air Clann Dòmhnaill an uair ud - 's e clan, Sìol Chuinn a chanadh iad riutha. 'S e Clann Ruairidh a chanadh iad airson 's e Ruairidh a bh' air... 's ann à Arainn a thàinig iad an toiseach nuair a thàinig iad dhan dùthaich againne. À Arainn a thàinig iad. 'S e Arainn 's Earra-Ghàidheal a bh' aig Clann Ruairidh. Nist, 's e Amy NicRuairidh, 's e ise a thog an caisteal sin a chì thu na ruins aige, no a' mhainnearach aige mar a chanas sinne ann am Beinn a' Bhadhla cuideachd. Borve Castle, 's e ise a thog e cuideachd. Amy NicRuairidh a thog sin.

CM: 'S i ise a thog e, an i?

DM: 'S i ise a thog e. Agus 's i a thog Eaglais na Trianaid anns a' cheann a tuath.

CM: Anns a' cheann a tuath, seadh.

DM: Seadh. 'S a h-uile h-eaglais, faodaidh tu a ràdh, a tha againn, 's a h-uile nunnery 's a h-uile Baile nan Cailleach 's Baile... Baile a' Mhanaich, 's Baile nam... Buaile nam Bodach, 's e a chanas iad ris ann am Barraigh. Sin Amy NicRuairidh. 'S ann bhuaipese a thàinig Clann Raghnaill.

CM: Dìreach, dìreach. Seadh.

DM: 'S ann bhuaipese a thàinig Clann Raghnaill. Cha b' ann... cha b' ann on mhac bu shine aice a thàinig iad, ge-tà. Chaidh am mac bu shine a bh' aice a chrochadh ann an Inbhir Nis.

CM: Seadh.

DM: Chroch James the Second e, no James the First of Scotland e. 'S ann nuair a thàinig e on fhear nach robh... nach robh duinealas ann, am fear a ghabh ri riaghaltas Shasainn, co-dhiù an e an diplomat a chanas tu ris no an e... 's e treacherous 'b' a chanas mise ris. A bheil thu gam thuigsinn, a Chaluim?

CM: Seadh. Glè math, a-niste. Tha sin math.

DM: Sheas... sheas... sheas Goraidh chun a' bhàis, 's bha e air a chrochadh air a shon. Carson a bhitheamaid-ne fo chasan duine sam bith. Carson a... carson a ghabhamaid second place do... duine a chruthaicheadh Dia na bha fon a... nach eil sinn fhìn first class, a h-uile duine againn. Carson a bhitheamaid ann an second place ri duine sam bith?

CM: Sin agaibh e. Seadh, uill, uill tha an tè seo gu bhith deiseil cuideachd a-niste agus...

[Tha an clàradh a' stad gu h-obann an seo.]