Maighstir Seòras agus Maighstir Ailean.

CannaOT.XXII

CannaTape.0051

Father George and Father Allan.

Anecdotal information concerning Father George and Father Allan, especially with regards to outbreaks of fever. Father George would visit those who were on their deathbeds.

Mgr Seòras; Mgr Ailean

Parish - Small Isles

Island - Canna

Transcription

Peigi NicRath (PN): 'S e tòiseachadh. Chan e... 's e fiabhras, chan e am fiabhras... am fiabhras a bh' ann an taigh Iain 'ic Sheumais an toiseach. Chan e an aon fhiabhras a bh' ann idir.

Iain Latharna Caimbeul (ILC): Nach e?

PN: Bha dà fhiabhras ann.

ILC: Dà fhiabhrais?

PN: Bha fiabhras an taigh Iain 'ic Sheumais. Taigh athair Pheadair. Nuair a bha an teaghlach beag. Uill tha cho math dhomh dìreach [???] mar a tha e, nuair a thig e thugam. Agus ghabh iad... ghabh iad... dh'èirich e às an tobar anns an doras. Seann tobar a bha san doras, 's thòisich iad ri tarraing uisge às. 'S ann às an tobar sin a thàinig am fiabhras a bha ann an taigh Pheadair. Cha robh e ach an taigh Pheadair fhèin. Cha do ghabh duine às e. Uill cha mhotha na sin a dh'eug duine leis. Ach am fiabhras leis an do dh'eug Maighstir Seòras, 's ann an taigh athair bean Eachainn a bha e. Taigh Eachainn Bhig. Sin a... taigh Eachainn Bhig, dìreach mar a thuirt mi.

Uill bha cousin dhaibh a' coimhead orra aon oidhche, latha a-bhos à Èirisgeigh, 's thadhail i a-staigh againne nuair a bha i a' dol dhachaigh. Bha i oidhche a-staigh againn. Dh'fhailich oirre faighinn a-null a dh'Èirisgeigh 's bha i againn a-staigh fad na h-oidhche, 's i air tighinn às taigh an fhiabhrais. I air a chluinntinn gun robh e ann ach bha i a' smaoineachadh nach toireadh i leatha e, agus chaidh i dhachaigh nuair a chuala i e co-dhiù, nuair a chuala i gur e am fiabhras a bh' ann chaidh i dhachaigh agus... Bha i a-staigh againne fad na h-oidhche, ach cha do dh'fhàg i againne e. Nach robh e neònach nach do dh'fhàg i againne e. Agus dh'eug i fhèin leis nuair a chaidh i dhachaigh a dh'Èirisgeigh. Cha robh i ach mu sheachdain beò nuair a dh'eug i leis, leis an fhiabhras a bha sin. Uill 's e... cha robh duine a' dol a-staigh ann, dhan taigh sin, ach Maighstir Seòras. Cha rachadh duine beò na chòir, 's bha na daoine a-staigh, Eachann, 's a bhean, 's triùir chloinne, 's bha iad anns na leapannan, 's cha robh duine ann a rachadh a-staigh còmh' riutha a thoirt dhaibh sìon. Ach fhad 's a b' urrainn dhaibh fhèin gluasad, gus am biodh iad cho bochd 's nach b' urrainn dhaibh gluasad, bhiodh iad ag èirigh 's a' toir thuca fhèin rud a bhiodh a dhìth orra a-staigh.

Agus thòisich an sin boireannach, seann bhoireannach air tighinn ann leis... le bainne, agus 's ann air ceann na slat-iasgaich a bha i a' cur a-staigh a' bhainne air an uinneig. Agus bha an t-slat a' ruith cho fada ri tè dhe na leapannan, 's bha iad a' breith air a' pheile far ceann a' mhaide a bha sin. Sin mar a bha i sin a' dèanamh, ach cha rachadh i a-staigh na b' fhaide na sin.

Uill, bha iad cho truagh gus mu dheireadh thall gun do thòisich Maighstir Seòras air tighinn ann, agus bha e a' cur air aodach a-muigh anns a' bhàthaich, 's bha e... bha e a' fàgail an aodaich a bh' air a-muigh, 's bha e a' cur air seann aodach eile, 's bha e a' dol a-staigh, 's bha e a' dèanamh... ag attendadh dha na daoine sin fad an latha ann a shin, gus an tug e fhèin leis am fiabhras às, 's gun do dh'eug e leis. Agus 's e ainm an... ainm an fhir sin a bh' air mac Pheadair, Seòras. Ainm aig Peadair air fear dhe na gillean.

ILC: Bheil?

PN: Tha. Seòras.

ILC: Dè mu dheidhinn an fheadhainn a bha anns an taigh?

PN: Uill, fhuair iad air aghaidh. Fhuair iad air aghaidh. Bha esan ag attendadh dhaibh gus an do dh'fhàs e bochd, gus nach b' urrainn da tighinn.

ILC: Cha do dh'eug duine aca.

PN: Cha do dh'eug duine aca dhiubh. Cha do dh'eug. Bha teansa gum biodh iad... cuideigin aca air falbh mura bhitheadh esan. Dh'eug esan, an duine bochd, 's b' e an call e.

ILC: An do dh'eug mòran leis an fhiabhras?

PN: Cha do dh'eug. Cha do dh'eug duine leis ach an aon nighean a bha seo.

ILC: An robh e ann am mòran de thaighean?

PN: Cha robh e ach anns an aon taigh.

ILC: Nach robh?

PN: Ach bha e an Èirisgeigh.

ILC: Bha e an Èirisgeigh.

PN: Thàinig e a dh'Èirisgeigh ach cha b' ann bhuathasan a dh'fhalbh e. Dh'fhalbh gu leòr à Èirisgeigh leis. Dh'fhalmhaich e taighean ann.

Aidh. Sin na bheil fhios agamsa mu [?dheidhinn] an fheadhainn sin a-nist. Chan eil sìon a chuimhn' a'm air a' chòrr mun deidhinn.

ILC: [???] an e Dotair Lamont a bh' ann aig an àm ud.

PN: Chan eil sìon a chuimhn' a'm dè an dotair a bh' ann. Chan eil mi a' smaoineachadh gur e. Bidh cuimhn' agaibhse air Mrs Campbell, an Dotair MacDonald.

ILC: 'S e Dotair Lamont a bh' ann.

PN: Dotair Lamont.

ILC: 'S e. Nach robh trioblaid air choreigin, de dh'èis eadar e fhèin 's na daoine?

PN: Bha, ach chan eil sìon a chuimhn' a'm gu a dè bh' eatorra, ach tha fhios a'm gun robh rudeigin eatorra. Chan eil sìon a chuimhn' a'm. Chan urrainn mi bruidhinn air an rud a bh' eatorra. Chan eil sìon a chuimhn' agam, ach tha fhios a'm gur ann far a chèile mu rudeigin a chaidh iad.

ILC: Cò thàinig às dèidh Maighstir Seòras. Cò thàinig a Dhalabrog?

PN: Chan eil sìon a chuimhn' agam cò thàinig às dèidh Mhaighstir Seòras. Mura h-e Maighstir Ailein?

ILC: Chan e. Chan e. Bha e ann roimhe.

PN: Roimhe?

ILC: Bha.

PN: Chan eil fhios a'm cò thàinig às dèidh Mhaighstir Seòras. Gu dearbh, chan eil sìon a chuimhn' agam. Ach bha a leithid ann. Bha a leithid ann. Chan eil beachd agamsa air na h-ainmeannan aca. Tha fhios agam gun robh gu leòr ann às dèidh Mhaighstir Seòras.

ILC: Bha. Bha sin ann ceart gu leòr.

PN: Bha. Chan eil sìon a chuimhn' agamsa gu dè an fheadhainn a bh' ann, ach gu bheil cuimhne mhath agam air Maighstir Seòras.

ILC: Bha eagal mòr air na daoine ron fhiabhras.

PN: Ò bha eagal aca ron fhiabhras, eagal mòr.

ILC: Nuair a bha e seachad chuireadh iad an taigh na theine, nach cuireadh?

PN: Aidh, chuir iad. Uill, bha aon fhear ann a bha iad a' smaoineachadh a thug leis... a fhuair am fiabhras... seadh, a thug leis am fiabhras às, Eòghainn mac Ailein, an duine a bh' aig Màiri Mòr an t-Saighdeir, agus dh'eug esan, ge brith gu dè bh' air. Dh'eug e, 's cha rachadh duine na chòir. Cha do rinneadh ach a chur anns a' bhogsa an taobh shìos dhen teine. Thuit e marbh an taobh shìos dhen teine. Cha robh duine a' dol ann idir, idir. 'S ann eadar... 'S e dithis ghillean a bh' anns an àite air an do chuir iad smùid uisge-bheatha. 'S cha rachadh iad a-staigh mura biodh iad dìreach... am biodh a thùr annta a chuireadh an duine air dòigh anns a' bhogsa, agus rinn iad sin. Cha do rinn iad ach a chur dìreach le aodach anns a' bhogsa mar a bha e... am bogsa a dhèanamh. Agus thug an dithis ghillean sin a-mach a' chiste às an taigh. 'S cha tug duine às e mas e fiabhras a bh' ann. Bha iad a' smaointinn gur e fiabhras a bh' ann. Cha do rinneadh a-mach gu dè rud a bh' air, ach gun do dh'eug e. Gun robh iad... gun robh eagal orra, tha fhios agaibh, a dhol dhan taigh, le eagal gur e fiabhras a bh' ann. Cha robh duine a' dol a-staigh ann. Cha robh ag attendadh dhan duine bhochd sin ach a bhean, dìreach, fhad 's a bha e beò. Cha do rinn iad ach an teine a chur... an taigh a chur na theine. 'S bochd gun do dh'fhalbh e dìreach... a bhean, 's i a' cur maidse ris an dala ceann dheth.

ILC: Cha deach duine riamh ann.

PN: Tha an tobhta siud fhathast suas. Am balla aige suas an siud fhathast. Cha do rinn e ach tuiteam am broinn a chèile. Cha do rinn.

ILC: 'S e droch rud a bh' anns an fhiabhrais.

PN: Ò 's e. Droch fhiabhras a bh' ann cuideachd.

[Stad sa chlàradh an seo.]

...a bh' aca an Èirisgeigh, 's ann às an Àird an Ear a thug iad e.

ILC: An ann?

PN: On iasgach.

ILC: Muinntir an iasgaich.

PN: Muinntir an iasgaich. 'S ann dhachaigh a thug iad e. Dh'fhalmhaich iad... dh'fhalmhaich iad... tha mi a' smaoineachadh gun do dh'fhalmhaich iad aon sia taighean. Chan eil sìon a chuimhn' agam cò an sagart a bha an Èirisgeigh san àm gu dearbh, an e Maighstir Ailean a bh' ann no cò. Chan eil mi a' smaointinn gur e Maighstir Ailean a bh' ann idir.

ILC: Tha mi smaointinn gura h-e.

PN: Ma dh'fhaodte gur e. 'S e a bh' ann cuideachd. Tha fhios a'm gun tàinig e dhachaigh le feadhainn dhiubh. Nuair a bha iad a' tighinn dhachaigh on iasgach, thàinig e dhachaigh còmh' ri feadhainn dhiubh a bha uabhasach bochd. Bha iad a' dol seachad air an taigh againne [???]. Bha e a' dol seachad air 's thàinig e a-staigh dhan taigh againn. Bha iad ag iarraidh deoch. Ceathrar no chòigear bhoireannach, bha iad ag iarraidh deoch, 's thàinig esan a-nall chun an taigh againne a dh'iarraidh deoch dhaibh. Tha cuimhn' agam gun tug mo mhàthair dhaibh... dha siuga bainne. Siuga bainne agus bobhla. Chaidh e a-null. Bha iad nan suidhe thall pìos on taigh. Chaidh e a-null thuca leis a sin. Sin na bheil a chuimhn' agam air a sin.

ILC: 'S e a' ghriùthrach a bha orra an uair sin nach e? A' ghriùthrach.

PN: Ò 's e a' ghriùthrach. 'S e, 's e a' ghriùthrach.

ILC: Chan e fiabhras?

PN: Ò 's e a' ghriùthrach a bh' aca an uair sin. 'S e. A' ghriùthrach. 'S i a' ghriùthrach a bh' ann. Droch ghriùthrach a bh' ann cuideachd.